Cu toţii avem zi de zi probleme care ne solicită atenţia, ne stresează şi ne obosesc. Uneori pare dificil să găsim soluţii.
Îţi propun câtiva paşi care sper să îţi fie de folos în rezolvarea problemelor cu care te confrunţi:
- Defineşte problema. De multe ori, ne este dificil să găsim soluţii la problemele noastre deoarece nu ştim exact care este problema, nu am definit-o suficient de clar, nu o înţelegem corect etc. De aceea, este recomandat să încercăm să vedem problema din diferite unghiuri şi să identificăm cele mai importante aspecte ale acesteia.00
Întrebările pe care ar trebui să ni le punem: Când şi unde apare problema? Care sunt cauzele problemei (ex. nu m-am pregătit suficient, ceilalţi sunt mai buni etc.)? Cum aş putea descrie problema? Este recomandat să vezi problema cât mai imparţial, de aceea este bine să îţi imaginezi cum ar vedea-o, de exemplu, un prieten.
- Identifică soluţii multiple. Este recomandat să identificăm cel puţin trei soluţii. Tendinţa noastră este de a rămâne la o singură soluţie la care ne blocăm, iar aceasta este de obicei prima care ne vine în minte pentru că am mai folosit-o şi în trecut. Faptul că am folosit-o nu o face să fie mai bună, ci doar mai accesibilă.
- Evaluează soluţiile şi alege una. Identifică punctele tari şi punctele slabe ale fiecărei soluţii în parte. Întrebări posibile ar fi: Este o soluţie pe termen scurt sau pe termen lung?, Cât de probabil este să urmez această soluţie?, Cât de greu este de implementat?, Cum mă afectează?, Mai afectează pe cineva în afară de mine?
- Implementează soluţia. Împarte procesul pe paşi clari răspunzând la întrebarea: Ce trebuie să fac, specific, pentru a pune soluţia în aplicare?. De asemenea, setează-ţi limite de timp pentru fiecare pas.
- Evaluează rezultatul. Identifică ceea ce a funcţionat şi ceea ce nu a funcţionat şi de ce. Acest pas este unul foarte important deoarece te ajută să înţelegi problema şi procesul ca pe o lecţie de învăţare, indiferent dacă rezultatul a fost cel dorit sau nu. Întrebări posibile: Ce a funcţionat? Ce nu a funcţionat? Dacă te-ai întoarce în timp, ce ai schimba? Ce sfat ai da cuiva care trece printr-o problemă similară?
Îţi doresc succes în rezolvarea problemelor tale şi nu uita: problemele sunt importante deoarece ne provoacă să ne dezvoltăm.
Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca