Știi deja ca nu e bine sa consumi alcool. Totuși, foarte mulți oameni in jurul tău o fac si nu par sa fie afectați. De ce? Aparent, depinde de vârstă, de sex, de cantitatea și tipul de alcool pe care îl consumă. De fapt, orice cantitate de alcool, indiferent cât de mică, produce schimbări în organism. Cu cât bei mai mult, cu atât modificările sunt mai mari și mai vizibile. Faptul că lumea nu pare afectată de alcool are un răspuns pe cât de simplu, pe atât de ridicol: cei mai mulți aleg să nu vorbească despre ce li se întâmplă când beau, de multe ori de teamă sa nu fie desconsiderați de ceilalți, alteori pentru ca nu-și dau seama de toate pericolele.
Deci, care sunt riscurile la care te expui consumând alcool si despre care prietenii nu-ti spun? Iată-le pe cele mai importante:
E ilegal. Consumul de alcool nu este permis prin lege, daca ai mai puțin de 18 ani; uneori se fac razii prin baruri și riști să fii expus din cauza unui moft. Și chiar dacă povestea nu ajunge publică, gândește-te că ai tăi nu vor reacționa tocmai bine când vor afla. Gândește-te de două ori și înainte de a accepta să bei în parc o bere cumpărată din magazin – încalci mai multe legi deodată!
Alcoolul îți pune sănătatea în pericol. Imediat după ce bei creierul tău numai percepe corect realitatea. Ți se pare că poți face lucruri la care nici nu te gândești în mod normal – să mergi pe o balustradă la etajul șase, de exemplu. Chiar dacă-ți vine să râzi acum, când creierul e afectat de alcool așa ceva nu ți se mai pare de neînchipuit, mai ales dacă prietenii te și încurajează să o faci. Prea mult alcool băut odată îți poate provoca o comă alcoolică. În cel mai bun caz te trezești (uneori chiar și după câteva zeci de ore) la spital, în cel mai rău caz poți muri. Dar și dacă nu bei foarte mult și nu intri în comă sau nu vrei să mergi pe o balustradă la înălțime, capacitatea de reacție îți e mult încetinită și poți face greșeli minore care te pot costa viața. Să treci strada aiurea, de exemplu. Pe termen lung, lucru de care nu ne dăm niciodată seama când suntem tineri, alcoolul afectează organele vitale – creierul, ficatul, pancreasul – dar și sistemul nervos. Schimbările pot fi uneori ireversibile, din păcate.
Alcoolul te pune în situații jenante. Poate că nu te interesează acum ce o să se întâmple cu ficatul tău peste douăzeci de ani, dar s-ar putea să te intereseze că amicii tăi vor povesti tuturor ce-ai făcut după a treia bere, când ai încercat să faci exerciții la bârnă pe balustrada balconului la etajul șase. Sau când te-ai împiedicat și ai căzut când ai căpătat în sfârșit curaj s-o inviți la dans pe fata care-ți place în secret de doi ani. Sau când a trebuit să repeți de șase ori același lucru fiindcă nu mai puteai vorbi ca lumea. Sau când n-ai mai rezistat și ai vomat pe stradă și a trebuit să mergi plin de murdărie cu metroul. Alcoolul te face să pierzi controlul asupra lucrurilor. Nu te amăgi că poți s-o faci, cu cât încerci să te controlezi mai mult, cu atât mai tare se vede că ai băut. Și e suficient să te faci de râs o singură dată, din păcate, pentru ca eticheta să te urmărească tot liceul!
Alcoolul îți poate schimba viața cu totul. Lăsând la o parte problemele legate de sănătate, consumul de alcool te face să nu mai iei în calcul anumite pericole. Multe dintre violuri au loc pe fondul consumului de alcool, și nu vorbim numai de ce auzi la știri. Multe petreceri se pot termina prost din cauza alcoolului. Băiatul drăguț de care-ți plăcea la școală de poate forța să faci sex cu el dor fiindcă cele câteva pahare pe care le-a băut l-au făcut mai dezinhibat, sau poate pentru că cele câteva pahare pe care le-ai băut tu te fac mai vulnerabilă. Chiar în cazul sunteți amândoi de acord cu actul sexual, crește riscul de a renunța la protecție, iar asta poate duce la o sarcină timpurie sau la contactarea unor boli cu transmisiune sexuală pe care uneori partenerii le poartă fără să știe. Gândește-te cum te poate afecta sau schimba viața acest lucru și care sunt efectele asupra sănătății tale. Mai mari decât merită, cu siguranță.
Acestor pericole se pot adăuga si altele. De aceea, cea mai buna solutie este sa eviti consumul de alcool, chiar si atunci cand vrei doar să încerci. Consecintele consumul de alcool se văd inca de prima data, iar pericolele apar chiar si daca “vrei doar să vezi cum e”.