O alimentaţie echilibrată, hrănitoare şi activitatea fizică sunt cel mai bun mod de a fi sănătoşi şi a arăta bine.
Pentru a menţine o greutate stabilă, aportul de energie (ceea ce corpul tău primeşte) trebuie să fie egal cu energia pe care o consumi. Dacă foloseşti mai multă energie decât consumi, vei pierde în greutate, iar dacă mânânci mai mult decât consumi, vei lua în greutate.
Pentru a pierde în greutate, mai precis pentru a scăpa de excesul de grăsime corporală, este indicat să faci modificări în ceea ce priveşte obiceiurile tale alimentare şi exerciţii fizice.
Nu sări peste mese
Este important să nu sari peste mese. Nici peste micul dejun, nici peste gustări, nici peste masa de prânz și nici peste cină. Atunci când sari peste o masă sau mai multe, vei mânca şi mai mult şi asta poate duce la „lărgirea” capacităţii stomacului. Iar acest lucru duce la mărirea cantităţii de mâncare de care ai nevoie pentru a te simţi sătul(ă). Nu ai nevoie să te înfometezi dacă vrei să pierzi în greutate.
Dietele ‘Yoyo’
Multe persoane care au nevoie să piardă în greutate încearcă diete întâmplătoare care au rezultate rapide pe termen scurt însă pe termen lung se îngraşă mai tare. Unii denumesc aceste diete „yoyo”.
În aceste cazuri se întâmplă cam aşa: la început pierzi repede în greutate, dar te îngrași apoi la loc, ceea ce nu ajută deloc la păstrarea unei greutăţi sănătoase pentru corpul tău.
Atunci când corpul este înfometat răspunde la acest lucru prin scăderea ratei metabolismului, ceea ce înseamnă că nu mai arde suficiente calorii.
Când pierzi în greutate prea repede, pierzi grăsime şi masa musculară (muşchi). Muşchii ard calorii, însă grăsimea nu. Aşa că, atunci când te opreşti din dietă şi începi să mănânci normal, corpul tău va arde chiar mai puţine calorii decât înainte deoarece cantitatea relativă de muschi din corpul tău a scăzut şi rata metabolismului este mai lentă.
Astfel de diete afectează mult sănătatea, scăderea şi câştigarea în greutate cresc riscul unor boli de inimă. O pierdere în greutate de jumătate de kilogram-1 kilogram pe săptămână este considerată în regulă şi se menţine în timp.
Gândeşte-te când şi de ce mănânci mai mult
Unii factori pot duce la creşterea în greutate:
Tinând un mic jurnal legat de ceea ce mănânci, când mănănci şi nivelul de foame înainte de a mânca (de exemplu poţi evalua pe o scară de la 0-10 unde 0 e lipsa foamei şi 10 foamea cea mai intensă), te poate ajuta să înţelegi de ce consumi anumite alimente în anumite momente ale zilei. Acesta poate fi un pas folositor în a găsi soluţii prin care poţi să scazi mâncatul din cauze emoţionale, mâncatul neplanificat sau consumarea alimentelor nesănătoase datorită foamei sau obişnuinţei.
Mâncatul în exces din cauze emoţionale nu este o soluţie pentru rezolvarea lor. Dacă ai nevoie de ajutor, un psiholog te poate îndruma.
Poţi pierde în greutate dacă faci câteva modificări uşoare în obiceiurile tale alimentare:
Fă mişcare! Îţi va da multă energie!
De multe ori te poţi simţi prea obosit(ă) sau ocupat(ă) cu altele ca să faci sport zilnic, însă acest lucru creşte de fapt nivelul tău de energie şi alungă oboseala.
Sportul nu trebuie să fie prea intens, chiar şi cantităţi moderate de activitate fizică de aproximativ 30 de minute pe zi pot accelera metabolismul şi ajută la pierderea în greutate.
La vârsta ta, prin sport se obţin rezultate mai rapide decât la alte vârste, adică se consumă mai multă energie care duce la arderea grăsimilor şi scăderea în greutate.
Chiar şi mişcarea moderată, cum ar fi plimbarea sau mersul cu bicicleta, ajută mult la reducerea grăsimii şi obţinerea unui corp suplu.
Dacă nu te tentează foarte mult sportul, poţi face mişcare în următoarele feluri:
Nu uita:
Foarte important:
Informaţiile din acest material au rolul de a te informa. Orice dietă pentru scăderea în greutate e bine să fie urmată numai la sfatul unui medic şi în urma efectuării unor analize pentru a nu îţi pune în pericol sănătatea.
Citeste si: Ce trebuie sa mananc sa arat si sa ma simt bine