Link pagina copiat!
Cum sa ai o relatie sanatoasa cu partenerul
4 iunie 2015
7 lucruri pe care adolescentii trebuie sa le stie despre parinti
6 iunie 2015

letters-422755_640

Cât de priceput eşti în a-ţi defini sentimentele? Îţi este greu sau uşor să găseşti cuvintele potrivite ca să descrii felul în care te simţi?

Îţi poţi dezvolta vocabularul sentimentelor astfel:

  • ascultându-i pe alţii vorbind despre sentimentele lor
  • cerând ajutor pentru a explica felul în care te simţi
  • citind despre sentimente, aşa cum faci acum

O clasificare a sentimentelor existente împărţite pe intensitate este următoarea:

INTENSITATE REDUSĂ                                                    INTENSITATE RIDICATĂ
1. INTERES                                                                         ENTUZIASM
2. PLĂCERE                                                                        BUCURIE
3. SURPRINDERE                                                              STUPEFACŢIE
4. FRICĂ                                                                              GROAZĂ
5. SUFERINŢĂ                                                                    CHIN
6. MÂNIE                                                                             FURIE
7. RUŞINE                                                                           UMILINŢĂ
8. DEZGUST

Le vom prezenta în continuare pe fiecare dintre ele şi te vom îndemna să te gandeşti care sunt situaţiile în care te simţi şi tu astfel, făcând astfel un exercițiu de autocunoaștere și de îmbunătățire a inteligenței emoționale. Ia o foaie şi un pix şi hai să pornim.

Interesul
Când eşti interesat de ceva, ai o curiozitate legată de acel lucru, îţi captează atenţia şi te concentrezi asupra lui. Câteva sinonime pentru “interesat” sunt: curios, fascinat, entuziast, pasionat, preocupat; iar antonimele sunt: plictisit, dezinteresat, indiferent.

Scrie cel puţin trei lucruri sau persoane care te interesează.

Entuziasmul
Când eşti entuziasmat în legătură cu un lucru îţi vine greu să te gândeşti la altceva. Entuziasmul îţi dă avânt, sporindu-ţi viteza de gândire şi de reacţie. Sinonimele pentru entuziasm sunt: încântat, exaltat, fericit, nerăbdător, iar antonimele: plictisit, apatic, indiferent, nepăsător, dezinteresat.

Scrie despre cel puţin trei lucruri de care eşti entuziasmat.

Plăcerea
Când ceva îţi face plăcere te simţi bine şi de obicei ai un zâmbet pe buze. Activităţile relaxante şi practicarea hobby-urilor ne conferă de obicei plăcere. Sinonimele pentru „a-ţi face plăcere” sunt: a fi mulţumit, satisfăcut, relaxat.

Scrie cel puţin trei lucruri care-ţi fac plăcere

Bucuria
Când eşti bucuros ceilalţi pot vedea că emani fericire. Te simţi plin de energie şi lumea pare frumoasă. Ceea ce ne provoacă bucurie adesea poate fi: o călătorie aşteptată, un cadou sau o sumedenie de ziua noastră, ocuparea unui loc bun la un concurs, un compliment primit.

Descrie un moment în care ai fost bucuros.

Surprinderea
Când eşti surprins de ceva la început este posibil să nu ştii cum să reacţionezi, deoarece nu te aşteptai la asta aşa că ai nevoie de câteva momente pentru a analiza situaţia şi a-ţi găsi cuvintele. Exemple de situaţii surprinzătoare sunt: primirea unei scrisori de la un prieten vechi, coincidenţele majore, un cadou neaşteptat, o vorbă bună de la cineva pe care-l respecţi.

Descrie un moment în care ai fost surprins.

Stupefacţia
Prima reacţie atunci când eşti stupefiat este şocul, de aceea sinonimele pentru această emoţie sunt: zguduit, uluit, alarmat, şocat, în timp ce antonimele sunt: liniştit, relaxat, calm.

Scenele înspăimântătoare dintr-un film sau chiar din realitate, veştile deosebite, sau o acţiune total neaşteptată au ca efect de obicei sentimentul de stupefacţie.

Descrie un moment în care ai fost stupefiat.

Frica
Când ţi-e frică te simţi îngrijorat şi speriat. Te gândeşti că se va întâmpla ceva rău, că vei fi ameninţat sau rănit poate. Există frică de zgomote, de întuneric, de boli, de animale, de a nu fi certat sau bătut, etc.

Scrie cel puţin trei lucruri care îţi provoacă frică.

Groaza
Când eşti îngrozit înseamnă că eşti foarte speriat. Poţi chiar să te simţi paralizat de frică, ca şi cum nu te-ai putea mişca orice s-ar întâmpla. Poţi fi îngrozit atunci când ai un coşmar, eşti pe punctul de a face un accident, treci printr-o calamitate, îţi pierzi familia.

Descrie un moment în care te-ai simţit îngrozit. Povesteşte ce s-a întâmplat şi cum ai reacţionat.

Suferinţa
Aceasta apare atunci când te simţi trist iar ca manifestare caracteristică este plânsul.Ar putea să-ţi provoace suferinţă faptul că: ţi se reproşează ceva pe nedrept, cineva apropiat se mută departe, o persoană dragă se îmbolnăveşte, pierzi ceva la care ţii foarte mult, etc.

Descrie o împrejurare în care ai suferit.

Chinul
Când treci prin chin în legătură cu ceva simţi o foarte mare suferinţă. Acest sentiment mai poate fi denumit agonie, deznădejde, nefericire. Chinul este un sentiment puternic şi dureros. Ar putea să ţi se pară un chin moartea cuiva drag, să ştii că ai făcut ceva care a provocat cuiva drag o mare suferinţă.

Descrie un moment în care te-ai simţit cuprins de chin. Povesteşte ce s-a întâmplat şi ce ai făcut. Ai vorbit cu cineva vreodată despre asta? Încearcă să împărtăşeşti experienţa unui adult în care ai încredere.

Mânia
Aceasta este un sentiment intens și fulgerător care apare și dispare rapid, sau ia naștere încet, apoi crește și durează multă vreme. Poți fi mânios pe o anumită persoană sau pe un lucru. Sau poți fi mânios pe toată lumea și pe tot ce te înconjoară.

Unii oameni confundă mânia cu sentimentul de putere, doarece mînia fiind un sentiment atât de intens le dă senzația că sunt mai puternici. Însă puterea personală înseamnă să te simți sigur și încrezător. Poți fi mânios când nu obții ce iți dorești, când îți este încălcată intimitatea, suporți o consecință neplacută pe nedrept.

Descrie un moment în care ai simțit mânie. Povestește ce s-a întâmplat și ce ai făcut.

Furia
Vorbim despre furie când mânia ajunge să răbufnească. Sau rămâne ascunsă în adâncul sufletului arzând mocnit ca un vulcan și așteptând prilejul să erupă. Când ești furios simți că pierzi controlul. Te poți simți astfel când ești umilit, insultat, lovit, ți se ia un lucru și nu ți se mai înapoiază, cineva minte în legătură cu tine sau ca urmare a nedreptății.

Descrie un moment când te-ai simți furios. Povestește ce s-a întâmplat și ce ai făcut. 

Rușinea
Când ești rușinat te simți expus. Simți nevoia de a fugi și de a te ascunde, ca și cum toata lumea ar fi aflat dintr-o dată că nu ești bun de nimic. Sau că e ceva greșit la tine și văd cu toții. In general acest sentiment poate însoți situații precum: ai de susținut un discurs, vrei să abordezi o persoană specială, ți se adreseză critici sau ți se vorbește de sus.

Descrie un moment în care te-ai simți rușinat. Ai vorbit cu cu cineva despre asta? Împărtășește experiența cu cineva de încredere.

Umilința
Te simți astfel atunci când ai fost făcut de rușine în public, ai fost învins poate și te întrebi dacă mai poți ieși vreodată în lume. Când ai uitat replicile dintr-o piesă în mijlocul spectacolului, este dezvăluit un secret despre tine, un adult te ceartă în fața prietenilor, ești strigat printr-o poreclă foarte urâtă.

Descrie un moment în care te-ai simțit rușinat, iar dacă nu ai vorbit cu nimeni despre acea situație fă-o cu cineva apropiat.

Dezgustul
Când ești dezgustat de cineva cu greu poți sta în preajma lui. Simți că persoana îți provoacă silă. Vrei să te descotorosești de ea ca de o mâncare cu gust neplăcut. Este posibil să simți asta și față de tine însuți.

Descrie un moment în care ai simțit dezgust față de altcineva sau de tine însuți. Povestește ce s-a întâmplat și ce ai făcut.

Iată că există unele diferențe între sentimente precum înfricoșat și îngrozit, sau între surprins și stupefiat, chiar dacă adesea ele par că înseamnă același lucru. Uneori să distingi sentimentele între ele pentru că simți mai multe lucruri în același timp. De aceea vom vorbi și despre sentimentele amestecate într-un articol viitor.

Până atunci ne poți împărtăși mai jos dintre experiențele tale de care ți-ai amintit parcurgând acest material, cu siguranţa şi ceilalţi se vor regăsi într-o parte din trăirile tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*