Dacă e noiembrie, știm cu toții ce urmează… peste tot ”plouă” cu reclame de Black Friday, super oferte, promoții, reduceri, iar asta face să ne cuprindă febra cumpărăturilor. Ne ”aruncăm” pe oferte chiar dacă produsele pe care vrem să le achiziționăm reprezintă sau nu o necesitate. Apropierea de așa-numita ”luna cadourilor”, apariția vitrinelor decorate de sărbătoare, a reclamelor și spoturilor persuasive la tot pasul ne sporește frenezia cumpărăturilor.
Timpul este însă unori o problemă. Avem o viață plină de activități, ne străduim să facem cât mai multe lucruri, alergăm să ajungem de la o locație la alta, participăm la diferite evenimente, pe scurt avem diverse preocupări cărora trebuie să le facem față. În plus, suntem mereu conectați la internet fie prin intermediul telefonului mobil, fie al calculatorului, laptopului, de aceea uneori (și tot mai frecvent) apelăm la shopping-ul online.
Astăzi vă propun să vorbim despre cumpărăturile online – un tip de cumpărături tentante, rapide și la un click distanță. Tocmai fiindcă sunt așa de ușor de realizat, există șansa să fim păcăliți ușor de reclame, reduceri și oferte de nerefuzat. Iar alteori ajungem să constatăm că multitudinea variantelor ne face să cumpărăm mai mult decât ne-am propus.
Și atunci apare întrebarea: la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm online?
Alege cu atenție site-ul de pe care vrei să faci cumpărături. Există foarte multe site-uri care te vor impresiona cu reclame ademenitoare, însă e bine să îți păstrezi cumpătul. Este indicat să cumperi de pe site-uri despre care ai auzit că sunt de încredere (de la colegi, prieteni, rude) pentru a evita surprizele neplăcute, cele mai frecvente fiind cele legate de faptul că ai comandat un produs care arăta într-un fel pe site și când l-ai primit era cu totul diferit și/sau deteriorat. Pentru a avea un double check poți consulta și secțiunea de review-uri sau complaints pentru a afla experiențele altor clienți cu site-ul care te interesează.
Înainte de a selecta mărimea care crezi că ți se potrivește, consultă secțiunea dedicată explicării modului în care poți să îți evaluezi corect mărimea (în cazul hainelor, pantofilor, etc.). Unele produse nu se încadrează în așa-zisele standarde cu care suntem obișnuiți și de aceea este indicat să arunci o privire peste indicațiile privind evaluarea măsurii de pe site.
Pentru alte categorii de produse trebuie parcurse cu atenție caracteristicile tehnice sau alte informații care definesc produsul (de la funcții, putere, dimensini, culoare, texturi, materiale etc). Parcurgerea cu atenție a acestor descrieri ne ajută să nu ”ne trezim” acasă cu altceva decât ne-am dorit.
Verifică politica de returnare a produsului, schimbare, perioada și condițiile în care poate fi realizată, politica legată de taxele de transport și/sau alte taxe pe care site-ul le aplică.
Asigură-te că site-ul de pe care vrei să cumperi are o politică a plăților securizată. Nu efectua tranzacții care par suspecte, ci asigură-te că pagina de pe care vrei să plătești începe cu https, și nu doar cu http (S-ul din sufixul cuvântului reprezintă faptul că site-ul este securizat).
Atenție la taxele de livrare! Cuprinși de bucuria unei reduceri sau a unui preț bun al unui produs pe care nu vrem să-l pierdem, să nu uităm să luăm în calcul și taxele de transport. Uneori aceste taxe adăugate măresc prețul produselor ajungând să coste mai mult decât dacă ai merge să îl cumperi direct din magazin.
Există riscul ca produsul să nu fie livrat la timp! În perioadele supraîncărcate din preajma sărbătorilor se întâmplă ca livrările să întârzie primirea produselor. Așteptarea se prelungește și astfel, daca e vorba de o urgență putem ajunge într-o situație neplăcută. De asemenea există riscul în cazul anumitor produse fragile să ajungă cu daune de transport și atunci se mai prelungește cu câteva zile procedura de returnare-înlocuire.
În concluzie, luați în considerare atât avantajele cât și dezavantajele cumpărăturilor online. Este important să vă gândiți la timpul ”pierdut” la cumpărăturile tradiționale care include parcurgerea unor raioane din supermarket-uri, dar în care aveți în față posibilitatea să vedeți și să vă asigurați că acela este produsul pe care îl doriți vs shopping-ul online, făcut de oriunde, al acestor ”programe” non-stop ale site-urilor, deoarece în spațiul virtual magazinele nu se închid niciodată, dar în care trebuie să vă asigurați că ceea ce vedeți pe ecran, e ceea ce vă doriți.
Casandra Timar-Anton, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți Cluj-Napoca