Ți-a trecut prin minte vreodată gândul să te tatuezi? Ai prieteni sau cunoscuți în jurul tău care vor să-și facă sau au deja unul sau mai multe tatuaje? Dacă ești curios să afli mai multe despre tatuaje, atunci hai să descoperim împreună câteva dintre motivele pentru care oamenii doresc să își realizeze un tatuaj și la ce este important să fim atenți când ne decidem să facem acest pas.
Arta tatuajelor datează din cele mai vechi timpuri, acestea fiind utilizate în diferite culturi, tradiții și ritualuri. Cel mai vechi tatuaj se estimează că datează de peste 5.000 de ani. Ӧtzi, cunoscut și ca ”omul ghețarilor”, este mumia pe trupul căreia s-ar fi descoperit peste 50 de tatuaje realizate cu cărbune.
De ce își fac oamenii tatuaje
Cu toții cred că avem prieteni care atunci când sunt întrebați despre tatuajele lor parcă abia așteaptă să ne spună o poveste despre momentul în care și-au realizat acel tatuaj, despre ce amintire le trezește, ce simbolizează, dacă doresc să își realizeze unul nou, etc. Astfel, unul dintre motivele pentru care oamenii își doresc un tatuaj este reprezentat de marcarea unui aspect important al vieții lor printr-un simbol, ceva care să îi particularizeze față de restul oamenilor. Simbolul poate fi reprezentat de absolut orice, de la forme abstracte, la litere sau mesaje în diferite limbi, versuri, diferite texte, etc.
Un alt motiv pentru care tatuajele sunt îndrăgite se referă la faptul că ele sunt realizate pentru a ne aduce aminte de cei pe care îi iubim. Astfel, unele persoane își tatuează portrete sau zile de naștere ale celor dragi.
Nu în ultimul rând, tatuajele au fost și sunt utilizate pentru a acoperi diferite imperfecțiuni ale corpului, spre exemplu cicatrici sau alte probleme ale pielii.
Cum se face un tatuaj
Simplu spus, un tatuaj este un semn permanent care este realizat asupra pielii tale utilizând pigmenți care sunt inserați prin intermediul înțepăturilor vârfului de la acul de tatuat în stratul superior de la nivelul pielii. Artistul care realizează tatuajul utilizază un aparat care conține unul sau mai multe ace care înțeapă pielea de mai multe ori (acest lucru depinzând de cât de elaborat este tatuajul, de mărime, culori utilizate, etc.). La fiecare astfel de înțepătură, prin ac sunt introduse mici picături de cerneală. Cerneala de la tatuaj penetrează stratul exterior al pielii – epiderma pentru a ajunge în următorul strat – derma.
Tatuajele sunt de mai multe tipuri: cosmetice, estetice, dar și medicale.
Riscurile tatuării pielii
Însă e bine să știți și că, prin intermediul tatuajelor, pielea este afectată, acest lucru însemnând că există un anumit risc pentru infecții ale pielii și alte complicații printre care se numără:
Știați că?
Nu uita: îndepărtarea tatuajelor este un proces dificil, costisitor și care poate lăsa cicatrici inestetice.
Oricare ar fi motivul pentru care alegem să avem un tatuaj, această hotărâre nu trebuie luată în grabă, într-un impuls de moment. Este foarte important să avem un timp la dispoziție în care să ne analizăm această dorință și să ne informăm despre toate aspectele acestui pas.
Casandra Timar-Anton, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți Cluj-Napoca