Link pagina copiat!
Strategii de învățare generale: Cum reții un text mai ușor
ÎNVAȚĂ CU CAP. Strategii de învățare generale: Cum reții un text mai ușor
31 martie 2017
ÎNVAȚĂ CU CAP. Cum să înveţi mai bine în timp mai scurt
31 martie 2017

Așa cum am promis, continuăm seria de articole dedicate soluțiile de a învăța mai bine și mai rapid cu propuneri de strategii specifice pentru îmbunătățirea performanțelor de memorare.

1.Acronimele – De exemplu, putem reține mai ușor numele marilor lacuri americane astfel : Huron, Ontario, Michigan, Erie, Superior – HOMES

2.Asocierea unei liste de cuvinte cu o melodie foarte cunoscută este o altă metodă de a reține elemente.

3. Vizualizarea – De exemplu, pentru a reține data la care Mihai Vitezul preia tronul Țării Românești, îți poți imagina intrarea acestuia în București, pe sub o pancartă pe care scrie mare 11 octombrie 1593. Chiar dacă imaginile rezultate pot fi bizare sau caraghioase, nu trebuie să-ți faci probleme, pentru că astfel de imagini se rețin mai ușor așa.

4.Itinerariul presupune asocierea informației care trebuie reținută cu un traseu familiar pe care îl parcurgi frecvent.

5.Camera romană

Procedeul este asemănător cu itinerariul, doar că acum e vorba de o cameră familiară, iar obiectele folosite nu mai sunt clădiri, ci obiecte din acea cameră. Poți să folosești această tehnică pentru orice fel de spațiu în care există suficiente repere spațiale care să fie asociate materialului de memorat.

Și pentru că am pomenit de multe ori despre importanța organizării și marcării textelor de învățat, avem și o serie de tehnici menite să te ajute să reții mai ușor ideile:

A. Sublinierea

  • se subliniază ideea principală (după ce, în prealabil, s-a citit tot paragraful)
  • nu se subliniază o cantitate prea mare de text
  • se utilizează diverse semne pentru a diferenția diferitele părți ale textului (de exemplu, se încercuiesc conceptele, se subliniază definițiile, se delimitează printr-o linie exemplele)

B. Luarea notițelor – este unul din cei mai importanți pași în învățare. Pentru ca reprezintă o sursă importantă de studiu, alături de manual sau alte surse.

C. Reprezentările grafice

Foarte mulți oameni înțeleg și rețin mult mai bine informațiile când sunt prezentate într-o formă grafică. Relațiile dintre diferite concepte, locul și rolul lor într-un sistem pot fi uneori mult mai ușor redate grafic decât prin alte mijloace.

Sperăm ca aceste informații, ponturi și sfaturi despre învățarea eficientă să vă fie folositoare la următoarele teste (teze, examene) și pe viitor, de ce nu, la facultate sau în viață, după vorba ”Omul cât trăiește învață”.

Mai multe despre strategiile de învățare:

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*