Link pagina copiat!
Despre școala ideală, la Iași
8 septembrie 2017
Live chat despre procrastinare sau dorința de a amâna lucrurile
8 septembrie 2017

Te-ai bucurat de zile de vară frumoase, pline de activități recreative, de ieșiri, excursii, sau zile în care pur și simplu ai simțit că ești plictisit, zile calde, caniculare chiar, zile frumoase și relaxante demne de o veritabilă vacanță mare. Dar cum timpul nu stă în loc, gândul începerii școlii devine ușor tot mai prezent pe măsură ce înaintăm în luna septembrie. Apare o nouă clasă, un alt nivel, alte cerințe … totdeauna mai mari. Nu este însă deloc cazul să te panichezi!

Hai să privim începerea școlii ca pe un exercițiu de New Year’s Resolution: în timpul care ți-a mai rămas de vacanță, când ai câteva clipe libere, să te gândești la lucrurile pe care vrei să le schimbi sau să le construiești altfel începând cu noul an școlar. Probabil că atunci când s-a terminat școala ți-ai spus că vrei și poți să schimbi ceva odată cu următorul an școlar pentru ca rezultatele tale să fie mai bune.  Ei bine, iată, acum ai ocazia să te pregătești serios de asta.

Orice obiectiv ai vrea să îți setezi, descompune-l în mai multe etape (de preferat) mici pe care să reușești progresiv să le atingi. Nu gândi obiectivul ca pe ceva ce trebuie să realizezi de pe azi pe mâine, ci construiește-l asemenea unui puzzle, din pași mici, dar siguri.

Spre exemplu, TIMPUL! Vrei să îți organizezi mai bine timpul, întrucât anul trecut acest lucru nu prea ți-a reușit. Este indicat să te gândești și să îți notezi motivele și factorii care crezi că te-au împiedicat să faci ce ți-ai propus. Urmează, bineînțeles, să creionezi noul plan de acțiune. Cu cât reușești să detaliezi acești pași într-o manieră cât mai specifică, cu atât îți vei crește șansele de a-ți îndeplini obiectivul.

Fii constant! Se poate ca într-o zi să îți propui să atingi un obiectiv și din anumite motive să nu reușești. Nu este cazul să te descurajezi și să abandonezi total planul tău, ci a doua zi reia acel obiectiv și, dacă poți, fă unul în plus, dar nu abandona!

Alocă-ți timp și pentru tine! Este bine să fii organizat și ordonat în activitățile legate de școală, însă trebuie să ai timp și pentru tine, pentru hobby-urile tale. Așa că fă-ți o listă și cu activitățile care îți fac plăcere și care te deconectează.

La final de lună fă-ți un bilanț al lucrurilor pe care ai reușit să le realizezi și al celor la care încă mai ai de lucrat. În felul acesta vei avea o imagine clară asupra progresului tău și vei putea observa ce nu a funcționat din ce ți-ai propus și de ce.

 

Nu în ultimul rând, oferă-ți o recompensă pentru fiecare lucru pe care l-ai îndeplinit cu succes! În felul acesta, te vei simți mai motivat să îți atingi obiectivul și vei simți satisfacția unui lucru atins.

Casandra Timar-Anton,  psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*