Link pagina copiat!
Somnul – un alt fel de hrană (Partea a II-a)
4 septembrie 2015
Iubim cu creierul ?
6 septembrie 2015

“Înlocuitorii” somnului
Când suntem obosiţi, căutăm tot felul de alternative pentru a compensa lipsa somnului. Fie că vrem să mai avem energie să ne distrăm a treia noapte la rând, fie că trebuie să învăţam şi ni se închid ochii, avem nevoie de soluţii rapide. Aşa că uneori “cădem în ispită” şi apelăm la cafea sau la băuturi energizante.

Ce trebuie totuşi să ştim despre cafea

Este adevărat că pe termen scurt, cafeaua ne poate face să fim mai alerţi, deoarece blochează temporar anumite chimicale care ne fac somnoroşi şi creşte nivelul adrenalinei. Dar în niciun caz nu poate să înlocuiască somnul, dat fiind că nu ne oferă aceleaşi beneficii ca acesta.
În plus, are şi efecte negative. De exemplu, conform unui studiu realizat în 2013, consumul de cafeină în timpul perioadelor de dezvoltare afectează atât somnul cât şi dezvoltarea creierului. De aceea se recomandă evitarea consumului de cafea mai devreme de 16-18 ani. Asta cu atât mai mult cu cât oricum ingerăm cofeină şi din diverse alte surse, cum ar fi ciocolata sau alimente cu aromă de cafea. Iar specialiştii recomandă ca tinerii să nu consume mai mult de 100 mg de cofeină pe zi.

Şi energizantele?

Băuturile energizante reprezintă un stimulent mental şi fizic, aşa că exitsă tentaţia să le consumăm când avem de făcut un efort. Totuşi chiar şi aşa, este bine dacă ne limităm la un consum ocazional. Folosite o perioadă mai lungă, ele pot provoca insomnii, iritabilitate, agitaţie sau chiar depresie. Anumite studii indică faptul că băuturile energizante pot afecta sănătatea cardiacă.
În concluzie, cafeaua şi băuturile energizante pot cel mult să fie folosite ocazional, ca un ‘truc’ pentru momentele în care nu ai cum să faci altfel faţă oboselii sau ai de învăţat pentru un examen dificil. Însă consumul regulat este nociv şi poate da dependenţă.
De aceea, mult mai practic este dacă îţi organizezi astfel programul încât să ai parte de suficientă odihnă şi să ai o alimentaţie echilibrată, variată, care să îţi asigure vitaminele şi energia de care ai nevoie.
Psiholog Marana Ana Laura Papagheorghiu

Tu bei cafea? La ce vârsă ai băut prima dată?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*