Dragi adolescenți, revenim astăzi cu un alt articol din seria “Siguranța pe Internet” și vorbim despre SEXTORTION. Acest subiect l-am detaliat într-un articol de anul trecut, când vă povesteam la ce se referă acest termen, care este modul de operare a infractorilor și cum vă puteți proteja ca să nu deveniți victime: https://www.adolescenteen.ro/sextortion-sau-cum-internetul-poate-deveni-inamicul-tau/.
Nu ai cum să vorbești despre siguranța pe internet fără să abordezi subiectul SEXTORTION – ca formă de șantaj în mediul online pentru a obține bani sau favoruri sexuale.
Din păcate, în ciuda mediatizării din ultimul timp, conform unei anchete jurnalistice realizate de cei de la The Telegraph, în anul 2016 s-au dublat cazurile de sextortion față de anul anterior. De asemenea, o noutate este faptul că din ce în ce mai mulți băieți adolescenți au devenit victime a unor grupări criminale, care, folosindu-se de înregistrări video a unor tinere în ipostaze sexuale, reușeau să-i convingă pe băieți să trimită poze și filmulețe compromițătoare, urmând ca ulterior să le pretindă sume mari de bani pentru ca materialele trimise să nu fie publicate.
În continuare, voi detalia câteva sugestii oferite de cei de la Agenția Națională Anticrimă din Marea Britanie, în cazul în care vă confruntați cu acestă situație.
Ce să faci dacă ești o victimă a Sextortion?
Și mai ales… ține minte că NU EȘTI SINGUR/Ă! Dacă ai nevoie să discuți cu un specialist despre experiența prin care ai trecut, fără teama că vei fi judecat/ă, poți lua legătura cu psihologii din Centrele de Resurse pentru Adolescenți (dacă ești din Iași, Bacău sau Cluj) sau cu orice specialist din orașul tău care oferă servicii de consiliere pentru adolescenți.
Cu drag pentru voi,
Patricia Krișan – expert în lucrul cu adolescenții
Centrul de Resurse pentru Adolescenți Iași