Link pagina copiat!
A merge la psiholog – încredere sau reticenţă?
29 aprilie 2017
Construim relații sănătoase – ˮVorba dulce mult aduce!ˮ (I)
30 aprilie 2017

Dragi adolescenți, revenim astăzi cu un alt articol din seria “Siguranța pe Internet” și vorbim despre SEXTORTION. Acest subiect l-am detaliat într-un articol de anul trecut, când vă povesteam la ce se referă acest termen, care este modul de operare a infractorilor și cum vă puteți proteja ca să nu deveniți victime: https://www.adolescenteen.ro/sextortion-sau-cum-internetul-poate-deveni-inamicul-tau/.

Nu ai cum să vorbești despre siguranța pe internet fără să abordezi subiectul SEXTORTION – ca formă de șantaj în mediul online pentru a obține bani sau favoruri sexuale.

Din păcate, în ciuda mediatizării din ultimul timp, conform unei anchete jurnalistice realizate de cei de la The Telegraph, în anul 2016 s-au dublat cazurile de sextortion față de anul anterior. De asemenea, o noutate este faptul că din ce în ce mai mulți băieți adolescenți au devenit victime a unor grupări criminale, care, folosindu-se de înregistrări video a unor tinere în ipostaze sexuale, reușeau să-i convingă pe băieți să trimită poze și filmulețe compromițătoare, urmând ca ulterior să le pretindă sume mari de bani pentru ca materialele trimise să nu fie publicate.

În continuare, voi detalia câteva sugestii oferite de cei de la Agenția Națională Anticrimă din Marea Britanie, în cazul în care vă confruntați cu acestă situație.

Ce să faci dacă ești o victimă a Sextortion?

  • Nu intra în panică! Contactează poliția cât mai curând și respectă întocmai instrucțiunile date de cei care investighează cazul, ceea ce ți se întâmplă este o infracțiune, iar făptașul este pasibil de condamnare.
  • Întrerupe orice formă de comunicare cu persoana care te șantajează! Fă screen shoturi la toate discuțiile pe care le-ai avut cu aceasta. Suspendă-ți contul de Facebook (dar nu-l șterge!) și raportează abuzul pe Skype sau Youtube pentru a bloca videoclipurile compromițătoare și pentru a seta o alarmă în cazul în care videoclipurile reapar pe site. Dezactivarea temporară a contului de pe Facebook îi va ajuta pe polițiști să colecteze probe pentru dosar.
  • Nu plăti! Multe victime care au plătit suma pretinsă au primit în continuare noi cereri de bani, cu sume din ce în ce mai mari. În multe cazuri, chiar și atunci când victimele au plătit sumele cerute, materialele foto/video tot au fost publicate. Dacă deja ai plătit, verifică să vezi dacă banii au fost ridicați. Dacă acest lucru s-a întâmplat, și dacă poți, încearcă să afli locul din care acești bani au fost colectați. Dacă nu au fost ridicați, suspendă plata – cu cât faci mai repede acest lucru, cu atât mai bine.
  • Păstrează probele! Colectează toate detaliile oferite de agresori, de exemplu: ID-ul de pe Skype, URL-ul de pe Facebook, numărul de control de la Western Union, Money Gram sau orice alt serviciu prin care se pot trimite bani, poze sau clipuri video pe care le-ai primit etc. Fii atent/ă că numele de pe Skype poate fi diferit de ID-ul de pe Skype, de aceea polițișii au nevoie de ID. Pentru a obține asta, fă click dreapta pe profil, selectează View Profile și apoi uită-te la numele care apare cu albastru. Este cel de lângă cuvântul Skype și nu are spații. NU ȘTERGE NICIO CORESPONDENȚĂ!

Și mai ales… ține minte că NU EȘTI SINGUR/Ă! Dacă ai nevoie să discuți cu un specialist despre experiența prin care ai trecut, fără teama că vei fi judecat/ă, poți lua legătura cu psihologii din Centrele de Resurse pentru Adolescenți (dacă ești din Iași, Bacău sau Cluj) sau cu orice specialist din orașul tău care oferă servicii de consiliere pentru adolescenți.

 

Cu drag pentru voi,

 Patricia Krișan – expert în lucrul cu adolescenții

Centrul de Resurse pentru Adolescenți Iași

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*