Link pagina copiat!
Inteligenta emotionala … ce este si cum putem sa o dezvoltam?
17 iunie 2016
Cum sa te pregatesti pentru zilele toride ale verii
21 iunie 2016

Dezvoltarea tehnologiei si accesul tot mai facil la internet au facut din vediul virtual o arma cu doua taisuri. Ridicat in slavi pentru accesibilitatea informatiei, internetul poate deveni in scurt timp cel mai mare inamic al tau daca nu stii cum sa-l folosesti.

De curand, a venit la Centrul de Resurse pentru Adolescenti din Iasi, o adolescenta care a fost victima a bullying-ului din mediul online. Aceasta a fost santajata de catre o persoana de sex masculin sa-i trimita o fotografie cu ea dezbracata. Adolescenta a picat in plasa acelei persoane si i-a trimis poza, neimaginandu-si ca ea va deveni virala pe retelele de socializare. Intr-un timp foarte scurt adolescenta despre care va povestesc a devenit “vedeta” fara voia ei. Consecintele sunt usor de intuit: infruntarea oprobiului public, jena si rusinea, refuzul de a mai merge la scoala, dezamagirea pe care a provocat-o parintilor. Povestea acestei tinere a continuat intr-o nota pozitiva, in sensul in care ea a gasit suport individual si de grup in cadrul Centrului nostru. Incet, incet viata ei revine la normal.

Nu acelasi lucru il putem spune despre zecile de mii de adolescenti care trec prin experiente asemanatoare (de multe ori mai grave). In urma cu doar 2-3 ani, presa internatioanala vuia dupa ce o adolescenta din Canada, victima a santajului sexual online, a decis sa-si puna capat zilelor. Numele acestei adolescente este Amanda Todd. Ea a lasat lumii drept mostenire un cuvant nou in vocabular: SEXTORTION.

Imaginati-va ca intr-o zi, in timp ce navigati pe Facebook, primiti o cerere de prietenie de la o persoana de sex opus, care la prima vedere pare foarte atractiva. Fetelor, este baiatul visurilor voastre! De la inceput sunteti intrigate de aceasta cerere de prietenie, mai ales, ca nu-l cunoasteti pe acest baiat. Povestea voastra debuteaza romantic, cu o conversatie in care va dati seama ca aveti atat de multe in comun! Cam dupa o luna in care ati povestit cate-n luna si in stele, baiatul va propune sa treceti la nivelul urmator. Sa va cunoasteti mai bine cum s-ar spune… iti propune sa incepi tu, sa-ti dai bluza jos, promitandu-ti eventual ca apoi, va face si el la fel. Tu, increzatoare si indragostita, accepti provocarea. Pana la urma aveti deja o luna de cand vorbiti…. Si va cunoasteti atat de bine!!!

Din acest punct, povestea noastra isi schimba registrul. Printul din poveste isi arata adevarata identitate, cand, pe nepusa masa, te va provoca sa-i trimiti tot mai multe poze si filmulete cu tine in ipostaze intime, asta daca nu cumva vrei ca ce i-ai trimis pana acum sa devina public pe retele de socializare. Stiu, nu-ti vine sa crezi ca a putut face asta! Te simti prinsa intr-un film prost, in care tu ai rolul principal. Nu stii ce sa faci! In mod clar, nu-ti mai doresti ca acest joc sa continue. Dar ai ajuns deja atat de departe! Daca o sa afle parintii? Daca vor vedea toti colegii si profesorii?! Ii trimiti in continuare, sperand ca la un moment dat, acest cosmar sa inceteze si sa te lase in pace. Scenariile alternative includ solicitarea unor sume de bani pentru ca imaginile sa nu devina publice, sau chiar intalnirea in mediul real cu acea persoana pentru servicii sexuale.

Conform statisticilor si studiilor recente referitoare la acest fenomen, se pare ca aceasta practica este intr-o continua crestere la nivelul intregii lumi (inclusiv in Romania).

Referindu-ne la victime, in 71% dintre cazuri sunt implicati copii sub 18 ani, 14% dintre cazuri implica atat persoane minore cat si majore si doar 12% dintre cazuri implica doar persoane adulte. In toate cazurile studiate pana acum, agresorul a fost un barbat. Agresorii pot fi persoane cunoscute, din anturajul victimelor sau necunoscuti. In 91% dintre cazuri, victimele au fost manipute prin retelele de socializare, iar in 43% dintre cazuri pozele/filmuletele au fost furate de pe calculatoarele victimelor.

Referitor la genul victimelor, 78% dintre acestea sunt fete, iar 22% sunt baieti. Obiectivul agresorilor este sa obtina mai multe poze si/sau filmulete (care de multe ori ajung pe site-uri XXX), sa obtina bani de la victima sau favoruri sexuale. De asemenea este important de stiut ca cei mai multi agresori isi aleg mai multe victime concomitent.

De ce este important sa stim aceste informatii? Pentru ca desi de multe ori credem ca noua nu ni s-ar putea intampla niciodata asa ceva, totusi realitatea este ca atata timp cat “existam” in mediul virtual, suntem vulnerabili.

Informatia va poate ajuta sa va protejati. Va puteti proteja in mediul online prin a nu da niciodata accept la cererile de prietenie din partea persoanelor pe care nu le cunoasteti. De asemenea, va puteti proteja, protejandu-va intimitatea. Nu postati pe Facebook sau pe orice alte retele de socializare poze cu voi in ipostaze intime, indiferent de ce parere buna aveti despre modul in care aratati. Nu trimiteti poze cu voi goale/goi in conversatii private cu persoane pe care nu le cunoasteti sau pe care le cunoasteti prea putin… as spune chiar sa nu trimiteti NICIODATA altei persoane poze cu voi goale/goi! Este posibil ca persoana din spatele celuilalt computer sa fie bine intentionata, dar daca nu e? Orice lucru personal pe care il trimiteti in mediul virtual (indiferent in ce forma) nu va mai apartine!

Experienta de a fi santajat, urmata sau nu de expunerea publica, poate provoca adevarate traume in adolescenti. Sentimente precum rusinea, neputinta si furia sunt deseori resimtite de catre victime. De asemenea, prin expunerea publica a fotografiilor/filmuletelor, victimele devin deseori ridicularizate, ceea ce duce la depresie, insingurare, si in cazuri extreme, la sinucidere.

Ce puteti face daca ati citit acest articol prea tarziu si sunteti intr-o situatie ca cea descrisa mai sus? Daca inca sunteti intr-o situatie de santaj, cereti ajutor! Povestiti-le parintilor prin ce treceti sau unui adult in care aveti incredere si va poate ajuta (un profesor, un consilier). Anuntati politia! Fapta acelei persoane este de natura penala. Santajul este o infractiune care se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. De asemenea, v-ar putea ajuta mult sa luati legatura cu un psiholog. Psihologul va poate ajuta sa treceti peste aceasta experienta si sa va regasiti resursele de care dispuneti pentru a va continua viata asa cum era inainte de a deveni victime! Orice ati simti acum, trebuie sa stiti ca NU SUNTETI SINGURI!

Patricia Krisan – psiholog Centrul de Resurse pentru Adolescenti Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*