Link pagina copiat!
Ce sa faci inainte si dupa ce te trezesti pentru dimineti mai usoare
3 martie 2016
Remedii contra asteniei de primavara
5 martie 2016

Curajul nu este o trasatura cu care te nasti este o caracteristica pe care o dobandesti in timp, acumuland experienta de viata, avand rabdare cu tine insuti si adoptand o atitudine pozitiva fata de lucrurile care ti se intampla. Sa fii o persoana curajoasa inseamna sa ai o anumita forta mentala si incredere in tine. Avand curaj poti sa iei decizii dificile, sa actionezi fara sa pierzi timp si sa abordezi situatii dificile fara sa te simti inconfortabil. Ai nevoie de curaj pentru a face lucruri noi, pentru a-ti lua apararea tie sau cuiva drag, pentru a accepta ca nu e o tragedie daca nu faci totul perfect. Cand dobandesti mai mult curaj ai tendinta sa faci diverse lucruri de care altfel ti-ar fi fost teama si sa te descurci cu situatii noi care se ivesc.

Accepta-ti sentimentele – curajul nu inseamna sa nu-ti fie niciodata frica, ci sa fii capabil/a sa mergi mai departe chiar si atunci cand iti este frica. Cand recunosti fata de tine ceea ce simti, iti este mai usor sa-ti controlezi sentimentele.

Accepta vulnerabilitatea si imperfectiunea – un motiv obisnuit pentru care ne facem griji este vulnerabilitatea. Sa fii vulnerabil inseamna nesiguranta, riscul de a fi ranit/a sau de a gresi, insa in acelasi timp inseamna relatii bazate pe incredere si empatie. De asemenea, exista un mit conform caruia sa fii perfectionist este o calitate care dovedeste ambitie si dorinta de excelenta. In realitate, perfectionismul in exces ne poate determina sa renuntam la diverse experiente noi, din teama de a nu pierde sau gresi, iar acest lucru cu siguranta nu te ajuta pe termen lung.

Rememoreaza episoade in care ai simtit curajul – fie ca a fost vorba de o discutie de care ti-era teama si ai luat decizia sa nu o eviti sau de un moment in care ai recunoscut cuiva ca ai gresit, incearca sa rememorezi momentele de curaj din viata ta si care a fost sentimentul pe care l-ai simtit. Mici sau mari, momentele de curaj sunt combustibil pentru alte fapte curajoase.

Alege sa ajuti pe altii si cere ajutor, la randul tau, cand ai nevoie – sa ajuti pe cineva intr-un moment dificil iti ofera un sentiment de incredere in tine. Cu cat il experimentezi mai mult cu atat il intensifici mai tare. In acelasi timp, un cuvant potrivit, la momentul potrivit poate sa-ti fie de mare folos intr-un moment cheie. Inconjoara-te de oameni care nu se lasa dominati de sentimente de frica si fii suficient de curajos/oasa cat sa ceri ajutor atunci cand simti ca nu faci fata unei situatii, fie ca e vorba de tema la matematica, despartirea de cineva drag sau nevoia de a-ti lua apararea intr-o discutie in grupul de prieteni.

Cea mai simpla metoda prin care sa iei o decizie curajoasa este sa te intrebi “Ce as face, daca nu mi-ar fi frica?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*