Link pagina copiat!
Concurs de talente la Cluj-Napoca
29 septembrie 2017
Hepatita b
30 septembrie 2017

SARCINA LA VÂRSTA ADOLESCENȚEI

Adolescența este perioada în care visele devin realitate, gustul libertății este dulce – amărui și primele iubiri sunt nemuritoare. O mare iubire, pe lângă frumusețea sentimentelor, poate aduce în viața unei adolescente și multe răni, unele foarte greu de vindecat. Intimitatea dorită și insuficient gândită lasă în urmă suflete întristate și corpuri rănite.

În ultimii ani, specialiștii atrag atenția asupra unui fenomen îngrijorător: decalajul între maturizarea fizică a adolescenților și cea emoțională determină angajarea acestora în relații sexuale la vârsta adolescenței și creșterea numărului de sarcini nedorite la această vârstă.

Debutul vieții sexuale

Debutul vieții sexuale rareori este o decizie responsabilă și conștientă sau este precedată de o istorie de dragoste de lungă durată. Presiunea grupului, curiozitatea, dorința de a fi într-o relație de prietenie cu un băiat, circumstanțe precum consumul de alcool / droguri, amenințări / șantaj sunt aspecte invocate de adolescentele care răman însărcinate la o vârstă foarte fragedă. Adesea există și un alt motiv, mai puțin conștientizat de adolescente, și anume, dorința de a fi iubite.

Relațiile intime trebuie construite pe încredere și consimțământ voluntar reciproc, comunicare și deschidere, respect și nu pe frica de a pierde pe cineva drag sau în condiții de constrângere.

De cele mai multe ori probabilitatea de a ramâne însărcinată nu este conștientizată de către adolescentă iar partenerul consideră ca metodele de contracepție sunt responsabilitatea exclusivă a partenerei. Mituri precum “nu se poate să rămân insarcinată la primul contact sexual”, „nu rămân însărcinată înainte de prima menstruație” sau gândul că „mie nu mi se poate întâmpla” apar în relatările adolescentelor care devin mame.

Consecințele sarcinii la vârsta adolescenței

Sarcina la vârsta adolescenței poate avea consecințe grave asupra sănătății femeii, nașterea presupunând multe riscuri: hemoragii, nou născut prematur, complicații postpartum, infecții, depresie postpartum. Izolarea socială și absența suportului din partea familiei, a partenerului generează confuzie, tristețe, deznădejde și sentimente de neputință, disfuncții în propria viață. Întreruperea cursurilor școlare precum și lipsa resurselor materiale / financiare aruncă tânăra gravidă / mamă într-o situație de viață dramatică.

Informarea din surse corecte și sigure, educația pentru viața de familie, relațiile suportive din familie precum și încrederea, respectul din relația de cuplu pot contribui la evitarea unei sarcini nedorite și parcurgerea poveștii de dragoste cu bucurie și responsabilitate.

Iată căteva recomandări:

  • Discută cu părinții, partenerul despre dificultățile cu care te confrunți!
  • Caută ajutor de specialitate (psiholog, consilier școlar, medic)!
  • Mergi la medic și află informații despre evitarea sarcinii nedorite/ bolile cu transmitere sexuală!
  • Solicită suport emoțional!
  • Discută cu partenerul despre contracepție!
  • Solicită sprijin de la instituțiile/serviciile sociale care pot oferi găzduire și ajutor temporar (dacă este cazul)!

 

Maria Buiciuc,

Psiholog

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Iași

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*