Link pagina copiat!

Sanatatea reproducerii

Creșterea și dezvoltarea corpului de la copil la adult, aduce cu sine și atracția sexuală față de o altă persoană. Începerea vieții sexuale este un pas important atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, de aceea e important să te informezi asupra implicațiilor, protecției și să faci acest pas doar atunci când te simți pregătit.

De ce abstinenta este cea mai buna varianta

Abstinența înseamnă să nu întreții relații sexuale. Este singura metoda 100% sigură de protecție, iată care sunt avantajele:

În termeni legali

Actul sexual de orice natură, cu un minor mai mic de 15 ani se pedepsește cu închisoarea (de la 3 la 10 ani) și se condidera viol, indiferent dacă minorul și-a dat consimțământul sau nu pentru actul sexual.

Restricția se ridică până la 18 ani, dacă persoana mai mare abuzează de autoritatea pe care o are (profesor, educator, îngrijitor, tutore, medic curant, supraveghetor) pentru a întreține relații sexuale cu o persoană sub 18 ani. Această persoană riscă închisoare dacă abuzează de încrederea victimei, de autoritate sau influență asupra minorului.

Sarcină

Abstinența este 100% sigură pentru ca fata să nu rămână însărcinată. O sarcină se formează în urma fecundării unui ovul de către un spermatozoid. În lipsa actului sexual, fecundarea este imposibilă

Boli cu transmitere sexuală

Abstinența este 100% sigură pentru a nu contacta boli cu transmitere sexuală. Doar abstinența constantă (practicată tot timpul) asigură protecție. Întreținerea chiar și a unei singure relații sexuale te expune riscului unei infecții cu o boală cu transmitere sexuală.

Abstinența nu împiedică infectarea cu HIV și hepatită B și C care se poate transmite și prin activități nonsexuale precum folosirea acelor infectate de la o persoană la alta, la injectarea drogurilor, tatuare sau injectarea de steroizi.

Emoțional și psihic

Practicând abstinența te asiguri că partenerul are o relație pentru ceea ce ești ca persoană, pentru că îi place să petreacă timp cu tine, iar relația voastră afectivă depășește simpla dorință de a întreține relații sexuale. Când partenerul îți respectă dorința de a practica abstinența îți demonstrează că deciziile tale sunt importante în relația voastră și contează ceea ce crezi, gândești și simți față de acest subiect.

Încredere în tine

A practica abstinența înseamnă a fi stăpân pe deciziile și alegerile tale. E perfect normal să aștepți nu doar momentul ci și persoana potrivită, cu care să-ți începi viața sexuală. A rămâne abstinent este o decizie personală, iar acest lucru trebuie respectat de persoanele cu care ai o relație romantică.

 

Metode de protectie si cum functioneaza fiecare:

Abstinența înseamnă să nu întreții relații sexuale. Este singura metoda 100% sigură de protecție împotriva sarcinii și bolilor cu transmitere sexuală.

Prezervativul este o barieră din latex care împiedică sperma să fecundeze ovulul. Există prezervative pentru femei și prezervative pentru bărbați (mai populare).

Prezervativul pentru bărbați se aplică pe penisul erect, înaintea începerii actului sexual. După ejaculare, băiatul își retrage penisul din vaginul fetei, cât este încă erect pentru ca prezervativul să nu alunece.

Un prezervativ se folosește o singură dată.

Pastile contraceptive este o pastilă cu hormoni care modifică felul în care funcționează corpul femeii și previne sarcina. Hormonii sunt substante chimice care controloează funcționarea organelor corpului. În cazul pilulei contraceptive, hormonii controleaza ovarele și uterul. Pastilele contraceptive nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Diafragma este o membrană de cauciuc, pentru femei și se utilizează împreună cu un spermicid. Aceasta asigură protecție imediată și nu întrerupe actul sexual, însă este nevoie de instruire prealabilă pentru a fi utilizată corect. Diafragma nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Dispozitv intrauterin (Sterilet) este un dispozitiv care se introduce de către medic în uterul femeii pentru a preveni fecundarea ovulului. Steriletul nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Pastila de a 2-a zi este o metodă contraceptivă de urgență pentru femei. Dacă ai întreținut relații sexuale, fără nicio metodă de protecție, poți apela la pilula contraceptivă de urgență, în primele 72 de ore de la contactul sexual. Nu poți folosi pilula dacă ai mai puțin de 16 ani. Pastila de a doua zi nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Înainte să alegi o metodă contraceptivă vorbește cu un medic specialist și consultă-te cu partenerul, pentru ca amândoi să fiți de acord cu metoda folosită. Discutați despre protecție înainte de actul sexual.      

Mituri despre sanatatea reproducerii

  1. Nu pot rămâne însărcinată dacă sunt la menstruație

Fals. Contactul sexual neprotejat, chiar și în timpul mentruației poate duce la o sarcină nedorită. Pentru că ovulația diferă de la un ciclu menstrual la altul, o fată nu poate ști cu exactitate când este fertilă, iar sperma poate rămâne activă și poate fecunda un ovul până la trei zile.

  1. Metoda retragerii este sigura de fiecare dată

Fals. Băieții nu pot controla tot timpul 100% retragerea din vaginul fetei, înainte de ejaculare. Metoda retragerii este plină de riscuri atât în ceea ce privește o sarcină nedorită cât și în privința bolilor cu transmitere sexuală.

  1. Metoda calendarului este sigura de fiecare dată

Fals. Metoda calendarului presupune calcularea perioadei fertile a fetei și evitarea contactului sexual în acea perioadă. Ciclul mentrual poate varia de la o lună la alta, ceea ce face ca metoda să fie nesigură și foarte riscantă atât în ceea ce privește o sarcină nedorită cât și în privința bolilor cu transmitere sexuală.

  1. Toți prietenii mei au făcut-o

Fals. De multe ori cei jur se pot lăuda că și-au început viața sexuală chiar dacă nu au făcut asta, de fapt. A presupune că ceilalți și-au început viața sexuală, fără să fi spus ei acest lucru este din nou o concepție eronată

  1. Nu poți să rămâi însărcinată prima dată

Fals. Dacă nu folosești nicio metodă de protecție, fata poate rămâne însărcinată și dacă este la primul contact sexual. De asemenea, primul contact sexual al băiatului poate lăsa însărcinată o fată.

  1. Dacă te speli după, nu există risc de sarcină

Fals. A te spăla după contactul sexual nu este o metodă contraceptivă. Pentru că spermatozoizii pot ajunge în uter înainte să ajungi sub duș, presiunea dușului în interior poate împinge sperma în uter, iar riscul infecției cu boli cu transmitere sexuală crește și mai mult.

  1. Ai știi dacă partenerul are boli cu transmitere sexuală

Fals. Nu toate bolile cu transmitere sexuală sunt vizibile. Mai mult, este posibil ca partenerul să fie infectat și să nu știe, pentru că nu are niciun simptom. Protejează-te de fiecare dată.

  1. Sexul oral nu prezintă niciun risc

Fals. Chiar dacă te protejează de riscul unei sarcini nedorite, bolile cu transmitere sexuală sunt un pericol atâta timp cât atingi organele sexuale ale unei persoane infectate.

Nu uita că este foarte important să nu îți începi viața sexuală decât atunci când te simți pregătit/ă pentru acest pas. În cazul în care consideri că este o decizie potrivită, protecția este foarte importantă. Folosește prezervativul ca metodă de protecție împotriva unei sarcini nedorite, dar și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Apelează la ajutor pentru orice întrebări sau neclarități ai. Îți stăm la dispoziție atât pe forum, cât și prin intermediul mesajelor private, către un administrator al forumului.