Link pagina copiat!
Metode eficiente prin care sa te concentrezi mai bine
24 mai 2016
Cum sa cuceresti increderea parintilor
26 mai 2016

Testele, tezele si examenele sunt de multe ori un motiv de stres si nopti nedormite. Daca urmaresti sa iei o nota buna la urmatoarea evaluare, trebuie sa stii ca nu e suficient sa citesti notitele si sa speri la un miracol, e important sa stii cum sa te pregatesti pentru un test si ce sa faci ca sa retii cat mai multe informatii.

Gaseste un loc potrivit pentru studiu – este foarte important locul pe care il alegi pentru studiu. Ai nevoie de liniste, unde sa nu-ti fie distrasa atentia. Ai nevoie de toate materialele pregatite (manuale, notite, coli pe care sa scrii, culori si altele pe care le consideri necesare pentru recapitulare).

Pregateste un program de studiu – in functie de cat de mult ai de recapitulat e bine sa iti faci un program realist. Daca ai de invatat mai mult, e bine sa aloci cateva ore, distribuite pe mai multe zile, in functie de programul tau. Sa ingrasi porcul de Craciun nu este o metoda care sa dea rezultate bune. De cele mai multe ori nu reusesti sa recapitulezi tot, plus ca o noapte petrecuta invatand, in loc sa te odihnesti, nu te ajuta deloc sa te concentrezi asupra testului.

Vezi ce materie ai de recapitulat si imparte-o dupa programul stabilit – Dupa ce ai stabilit ce timp ai la dispozitie si cum il distribui, imparte materia astfel incat sa ai timp sa parcurgi tot ce ai de repetat, eventual insistand pe subiectele pe care nu le stapanesti foarte bine. Daca ai teza la istorie si nu ai retinut nimic din capitolul “Al doilea razboi mondial”, rezerva-i mai mult timp decat celorlalte capitole.

Interactioneaza cu materia – Nu e suficient sa citesti ca sa retii ceva. Foloseste-te de intrebari deschise, desene, colorarea celor mai importante topicuri direct pe notite sau extragerea celor mai importante idei pentru a le intelege si retine mai usor.

Aminteste-ti materia si fa un rezumat – dupa ce ai parcurs materia, verifica daca stii informatia suficient de bine. Fara sa te mai ajuti de carti si caiete, fa o recapitulare a ceea ce ai invatat. Daca ti-e mai usor, poti sa scrii. Vei descoperi care sunt informatiile care iti scapa si unde trebuie sa revii.

Explica cuiva care nu are habar – o buna metoda prin care sa vezi daca ai inteles: povesteste materia cuiva care nu stie despre ce e vorba, cineva din familie sau un prieten de varsta diferita de a ta. E un exercitiu bun prin care vezi cat de bine ai inteles materia pentru a o explica si celorlalti. In acelasi timp, te ajuta sa iti structurezi discursul astfel incat sa te simti pregatit/a si in cazul in care ai parte de o evaluare orala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*