Link pagina copiat!
Cum sa obtii mai multa libertate in vacanta
18 iunie 2015
6 metode sa-ti protejezi identitatea online de surprize neplacute
21 iunie 2015

angry-man-274175_640

Fie că ești într-o relație de prietenie din copilărie, care apoi s-a transformat în iubire, fie că au trecut doar câteva luni de când v-ați cunoscut, v-ați îndrăgostit, iar acum formați un cuplu, diferențele de opinie își pot spune cuvântul și se pot transforma în ceartă. E firesc ca ele să existe, altfel înseamnă că în acea relație este o lipsă desăvârșită de comunicare. Dar e important să știm cum să ne raportăm la ele și cum să gestionăm conflictele de idei pentru a evita să se ajungă la un impas relațional. În sprijinul acestui fapt poți să ții cont de regulile de mai jos:

1. Înainte de a începe o ceartă întreabă-te care este motivul pentru care ești suparat/ă

Ești cu adevărat nervos/oasă pentru că celălalt a uitat să te anunțe că nu puteți să vă vedeți azi? Sau ești, de fapt, suparat/ă pentru că celălalt nu se poartă cu tine la fel de frumos când sunteți cu prietenii ca atunci când sunteți doar voi doi?

Ia-ți puțin timp pentru a te gândi la ceea ce simți cu adevărat și care este de fapt problema care te deranjează, înainte de a începe discuții tensionate.

2. Deschide un singur subiect o dată

De exemplu, evită să transformi replica: “Mi-ar plăcea să petrecem împreună week-endul” în: “Nu îți pasă deloc de mine”. Altfel vei fi nevoit/ă să rezolvi două probleme în loc de una singură. Iar conflictul poate escalada în a vă reproșa toate greșelile făcute de-a lungul relației, ceea ce nu va duce la niciun rezultat.

3. Folosește un limbaj respectuos

Discută despre problemă, nu despre persoană. Maniera jignitoare de a te adresa celuilalt este o încercare de a exprima sentimente negative îndreptate către celălalt pentru a te asigura că se simte la fel de rău ca tine. Acest lucru va duce la reproșuri personale iar problema care a dus la ceartă nu își va găsi rezolvarea

4. Exprimă-ți emoțiile în cuvinte, asumându-ți răspunderea pentru ele

“Mă simt furios/oasă”, “Mă simt ranit/ă pentru că nu îmi răspunzi la telefon”, “Simt teamă când țipi” – sunt maniere constructive prin care să transmiți ceea ce simți. Afirmațiile la persoana I te vor ajuta să-ți asumi responsabilitate asupra propriilor emoții trăite, fără ca celălalt să se simtă acuzat.

5. Vorbiți pe rând

Ai grijă să nu îl întrerupi pe celălalt când vorbește. Dacă este dificil setează timp de 1 minut în care fiecare să vorbească fără întreruperi. În acest minut evită să te gândești la ce îi vei spune partenerului dupa ce i se scurge timpul, ci doar ascultă-l cu atenție.

6. Nu te ascunde în carapace

Câteodată, cel mai confortabil mod de a răspunde unei discuții aprinse este să te retragi și să refuzi să mai vorbești. Te poți simți mai bine un moment, însă problema originală nu se va rezolva și celălalt se va simți și mai nervos. Dacă nu poți continua, cere un time-out și negociați reluarea discutării problemei când veți fi mai calmi.

7. Nu țipa

Câteodată cearta este câștigată de cel care ridică tonul cel mai tare, însă problema rămâne în continuare nerezolvată.

8. Încercați să ajungeți la un compromis

Fiecare va lăsa câte ceva de la el și va lua la rândul lui de la celălalt. Dacă nu puteți ajunge la o înțelegere, o atitudine empatică vis-a-vis de ceălalt poate ajuta.

Adu-ți aminte că o ceartă este mai mult despre a rezolva o problemă decât despre a te descărca pe celălalt. Cu cât reușiți mai repede să treceți peste impas, cu atât mai repede relația voastră se va reașeza astfel încât să vă fie bine împreună, iar voi veți fi învățat mai multe unul despre celălalt.

Voi cum procedați în certurile de cuplu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*