Link pagina copiat!
Atelier despre fenomenul de bullying la Bacău
31 octombrie 2017
Soluții oferite de adolescenți pentru bullying
2 noiembrie 2017
Recomandări utile pentru dezvoltarea empatiei

Continuăm seria articolelor despre empatie.

Pentru cultivarea unor relații armonioase și de durată îți recomand să utilizezi una sau mai multe metode, în funcție de modul în care rezonezi cu ele.

Metoda 1: Ascultare activă

Poți lăsa telefonul și grijile de o parte? Atunci când te întâlnești cu cineva îți recomand să ai o atitudine deschisă, să fii comunicativ, să-ți arăți curiozitatea față de ce îți povestește persoana. Ideal este să păstrezi contactul vizual însă fără a fi ostentativ, ca să nu faci persoana să nu se simtă în largul ei. În timp ce asculți nu întrerupi, nu vii cu experiențe personale (mai ales dacă nu ți se cer) și mai ales nu judeci (nu treci prin filtrul „ce aș face eu” în situația de față).

Metoda 2: Renunță temporar la convingerile tale

Povestea persoanei este despre gândurile, emoțiile, trăirile și experiențele ei de viață, nu despre tine. Imaginează-ți lumea prin ochii ei, fără să le filtrezi prin convingerile tale. A-l ˮjudecaˮ pe cel din fața ta nu aduce nici un beneficiu niciunuia dintre voi. ˮNu judeca pentru a nu fi judecat!ˮ spune un proverb.

Metoda 3: Amână momentul concluziilor

Nu sări imediat la concluzii. Evită să dai un verdict înainte de timp. Cea mai inspirată atitudine este să nu tragi nici o concluzie. Rolul tău nu este să judeci persoana, ci să simți și să înțelegi ceea ce experimentează ea în acel moment.

Metoda 4: Găsește asemănările

Gândește-te la persoană ca la un individ unic, iar apoi enumeră lucrurile pe care le ai în comun cu ea. Asta îți va crea o stare de confort în relaționare, sentimentul de comuniune. Avem ceva în comun unul cu altul, deci merită atenția mea.

Metoda 5: Mergi la film

Din filme de calitate poți învăța cum își manifestă oamenii emoțiile. Urmărește îndeosebi limbajul non-verbal și paraverbal, vezi care este modul de interacțiune umană în diferite conjuncturi și situații de viață.

Metoda 6: Exercițiu imaginar

Descrie emoțiile pe care crezi că le simți în cealaltă persoană și încearcă să îți imaginezi care sunt motivațiile sale. De ce simte ceea ce simte? Cărui scop îi servește emoția respectivă?

Metoda 7: Plimbări în natură

Plimbarea în natură este un exercițiu bun pentru a-ți elibera mintea de preconcepții, pentru a putea să vezi limpede emoțiile tale și ale altora. Dedică-ți timp pentru a te reculege!

Prin antrenament și perseverență, viața ta se poate transforma din frică și neîncredere într-o lume primitoare, în care ești înconjurat de oameni care țin cu adevărat la tine, alături de care să construiești relații ce durează o viață.

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*