Link pagina copiat!
Performanța și competiția (I)
13 aprilie 2017
Live chat despre inteligenta emotionala
19 aprilie 2017

Un studiu realizat în California demonstrează că influența competitivității asupra stării generale de bine la nivel psihic și asupra modului in care adolescenții funcționează în societate depinde de tipul de competiție și de genul adolescentului. Competitivitatea poate fi atât un defect cât și o calitate, astfel încât poate avea dezavantaje sociale și emotionale, iar efectele variază de la un gen la celălalt.

Prin urmare, spiritul competitiv este considerat caracteristic bărbaților adulți, și mai de dorit la masculi decât la femele.

Studiul a urmărit efectul a două tipuri de competiție asupra sănătății mentale a adolescenților și asupra vieții sociale a acestora:

1 – competiția pentru a câștiga, pentru a domina și pentru a-i întrece pe ceilalți.

2 – competiția pentru a se remarca, pentru a-și depăși propriile limite, pentru a-și atinge propriile scopuri.
Rezultatele explică cele doua aspecte ale ideii de competiție la adolescenți.  În timp ce spiritul competitiv pentru autodepășire și autodezvoltare duce la bunăstare psihică, cel care implică dominarea celorlalți le face pe adolescente să plătească un preț socio-emoțional scump.

Sursa link: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11199-010-9809-z

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog în cadrul Centrului de Resurse pentru Adolescenți din Bacău

 

Sursa foto: https://www.elegantthemes.com/blog/tips-tricks/how-to-create-a-wordpress-dev-business-that-makes-the-competition-irrelevant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*