Link pagina copiat!
De ce este important sa bei apa
18 septembrie 2015
Cum sa treci peste despartirea de cea mai buna prietena
22 septembrie 2015

Unul dintre cele mai mai importante lucruri în viaţă se referă la cum te simţi în pielea ta şi ce crezi despre tine. Îmbunătăţindu-ţi stima de sine faci un prim pas către mai multă încredere în tine. Indiferent de experienţele cu care te confrunţi, ceea ce crezi şi simţi despre tine determină starea ta de spirit şi felul în care te văd şi ceilalţi.

O stimă de sine bună înseamnă o viaţă mai fericită pentru tine. Iată care sunt primele lucruri pe care poţi să le faci:

  • Acceptă că nu poţi fi perfect:

Aminteşte-ţi că eşti om şi este uman să greşeşti. Acceptă-ţi greşelile şi pe tine însuţi, cu toate imperfecţiunile de care dai dovadă, chiar dacă sunt lucruri pe care intenţionezi să le îmbunătăţeşti la tine.

Nu fi dintre cei care nu încearcă nimic de teamă că nu vor reuşi. Dacă nu te înscrii la olimpiada de matematică pentru că “sigur nu trec de etapa pe şcoală”, cu siguranţă va face altcineva asta în locul tău.

  • Stabileşte-ţi aşteptări realiste:

Nimic nu-ţi omoară stima de sine mai mult decât aşteptările prea mari. E bine să ai obiective, dar dacă unul din obiectivele tale este să ajungi cel mai bun sportiv din ţară în doar două luni, cel mai probabil nu vei reuşi acest lucru decât dacă eşti deja în top 10, iar antrenamentul tău este unul foarte intens de mai mult timp.

Fixând obiective rezonabile te ajută să le îndeplineşti mai uşor. Planurile idealiste nu fac decât să contribuie la un sentiment de vinovăţie că nu ai reuşit ceea ce ţi-ai propus.

  • Fă-ţi un obicei din a-ţi aminti lucrurile de care eşti mândru:

Fă o listă cu lucrurile care te fac să simţi mândrie. Felicită-te pentru fiecare realizare pe care ai obţinut-o până acum şi aminteşte-ţi că poţi să faci lucruri frumoase în fiecare zi. Alege un moment al zilei, seara înainte să adormi sau dimineaţa şi fă acest exerciţiu până devine o obişnuinţă.

  • Concentrează pe ceea ce faci bine, nu invers:

Fiecare avem o serie de lucruri pe care le facem bine şi o serie de lucruri la care nu ne pricepem atât de bine. Suntem diferiţi şi asta face viaţa mai interesantă. Nu face eforturi uriaşe pentru a obţine ceva ce altora le este mai simplu să îndeplinească, ci pe ceea ce îţi iese ţie bine şi îţi place să faci.

  • Nu te mai compara cu ceilalţi:

Adevărul este că de cele mai multe ori nu cunoaştem atât de multe despre viaţa celorlalţi şi ceea ce ne poate răni destul de mult stima de sine este o comparaţie nedreaptă. Aici se potriveşte foarte bine un citat al lui Einstein care spune “Toată lumea este un geniu. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea de a se urca în pom, o să trăiască toată viaţa crezând că e incapabil.”

Stabilieşte-ţi obiective în funcţie de ceea ce ştii despre tine, nu despre ceilalţi.

  • Acceptă complimentele:

Când cineva te laudă pentru ceva, acceptă complimentul sau lauda pe care o primeşti, nu încerca să găseşti o scuză sau să încerci să demonstrezi că de fapt nu este aşa. Dacă cei din jur te apreciază pentru ceea ce faci, poţi să te bucuri că cineva te apreciază.

Alte idei pe care poţi să le iei în considerare sunt: să te înconjori de oameni optimişti, care te susţin, să diminuezi sentimentul de vinovăţie pentru greşelile pe care le faci, să experimentezi lucruri noi, să îi ajuţi pe cei apropiaţi şi să te implici în proiecte de voluntariat, să te relaxezi mai mult şi să nu mai pui excesiv de multă presiune pentru a face lucrurile perfect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*