Link pagina copiat!
Abilitatea de citire a minții (I)
27 martie 2017
Ochiul minții – Sentimentele (III)
29 martie 2017

Gândirea este modalitatea în care prelucram informația. Adesea, ea se află în afara atenției noastre conștiente. Devenim conștienți de gândirea noastră prin intermediul cuvintelor sau al imaginilor. Este important să înțelegem semnificația care stă în spatele cuvintelor și al imaginilor pentru a comunica deplin unul cu altul.

Emisfera stângă este creatoare de gânduri bazate pe cuvinte. Emisfera stângă judecă realitatea în termeni de “corect” și “greșit”.

Emisfera dreaptă este creatoare de gânduri care se bazează pe o serie de imagini și senzații neliniare și fără logică. Deși aceste procese importante sunt greu pus în cuvinte, ele ne oferă acces la informații despre cum ne simțim și cum ne amintim, dând o anumită semnificație vieții noastre.

Abilitatea pentru mindsight se construiește prin dialoguri bazate pe cuvinte, incluzând, însă, aspectele nonverbale și inconștiente din viețile noastre. Limbajul este valoros deoarece permite minții să dezvolte concepte abstracte despre lume. Însă abilitățile de mindsight depind în mare măsură de procesarea de tip nonverbal specific emisferei drepte.

Exercițiu practic:

Reuniți-vă cu familia sau grupul de prieteni pentru a afla ce gândește și ce simte fiecare membru legat de o anumită situație sau eveniment. Acest exercițiu este un context potrivit pentru a încuraja explorarea elementelor mentale și ajută la dezvoltarea mindsight-ului. Identificați un moment potrivit în care toți participanții să fie odihniți și să nu fiți întrerupți. Ideal este ca toți membrii familiei sau grupului să fie prezenți, deși pot exista persoane care nu doresc să vorbească. Acest exercițiu te învață să respecți deopotrivă actul vorbirii precum și cel al ascultării.

Mai multe despre ochiul minții – mindsight:

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog în cadrul Centrului de Resurse pentru Adolescenți din Bacău

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*