Link pagina copiat!
Cum sa invingi sentimentul de singuratate
17 iunie 2015
Reguli pentru o cearta corecta in cuplu
20 iunie 2015

libertate din partea parintilor

Foarte mulţi adolescenţi se confruntă cu părinţii atunci când vine vorba de programul lor de vacanţă, de libertatea de a ieşi cu prietenii, orele de venit în casă şi alte lucruri care se întâmplă pe perioada verii, care este cea mai lungă vacanţă din an.

Te întrebi poate de ce unii adolescenţi au mai multă libertate decât alţii. Nu există un răspuns general valabil, dar ţine cont de faptul că părinţii sunt diferiţi şi relaţia dintre ei este diferită, de la o familie la alta.

Există însă un lucru important pe care tu poţi să-l construieşti astfel încât să ai mai multă independenţă din partea lor şi acesta este încrederea.
În multe cazuri, măsura de libertate care îţi este acordată depinde de cât de mult le-ai câştigat părinţilor încrederea.

Ştim că sunt foarte multe momente în care nu vrei să le spui cu cine ieşi, unde te duci pentru că sunt lucrurile tale private însă poţi face ca lucrurile să stea undeva la mijloc între tine şi părinţii tăi, astfel încât tu să obţii ceea ce îţi doreşti- mai multă libertate.

Cum poţi proceda? Avem câteva recomandări şi opinii din partea altor adolescenţi:

 • Spune-le părinţilor tăi ce vrei să faci, ce planuri ai, fără ca ei să te întrebe
 • Încrederea se câştigă greu şi se pierde uşor şi oricâtă încredere ţi se acordă nu pare suficient
 • Ţine cont de faptul că şi părinţii învaţă, cu timpul, să îţi acorde libertate; fii şi tu înţelegător dacă nu îţi dau, de la început, atât de multă pe cât ţi-ai dori
 • Libertatea pe care ţi-o acordă părinţii depinde de felul în care îţi foloseşti independenţa de care te bucuri deja. Dacă o foloseşti înţelept, părinţii vor fi dispuşi să-ţi acorde şi mai multă libertate
 • Părinţii sau alţi adulţi îţi vor acorda încredere în măsura în care te vei dovedi demn de încredere. Asta nu înseamnă că trebuie să fii perfect, fiecare dintre noi face greşeli. Gândeşte-te însă dacă le dai motive să nu-ţi acorde încredere
 • În loc să teplângi că părinţii nu au încredere în tine, străduieşte-te să le câştigi încrederea prin comportamentul tău. Probabil că astfel vei obţine mai multă libertate

De exemplu, verifică ce anume faci din lista de mai jos şi vezi ce poţi îmbunătăţi astfel încât să ai parte de mai multă încredere din partea părinţilor sau altor adulţi care te au în grijă:

 • Te întorci acasă la ora stabilită
 • Îţi respecţi promisiunile făcute
 • Îţi îndeplineşti treburile care îţi revin în casă
 • Îţi păstreză camera în ordine
 • Spui adevărul, nu minţi
 • Foloseşti calculatorul şi telefonul cu măsură
 • Îţi recunoşti greşelile şi îţi ceri scuze
 • Altele ․․․․․

Foarte mulţi părinţi sunt satisfăcuţi dacă tu faci aceste lucruri iar pe baza lor ai parte de mai multă încredere şi poţi cere mai mult timp pentru tine şi activităţile tale preferate.

Dar ce poţi face dacă simţi că, în ciuda acestor eforturi, părinţii nu-ţi acordă încrederea pe care o meriţi?
Poţi discuta cu ei despre acest lucru. Nu le reproşa că nu au încredere în tine şi întreabă-i, cu respect (fară a ridica vocea sau a vorbi urât), ce cred ei că ar trebui să faci ca să le câştigi încrederea.

Dacă faci promisiuni în acest sens, se vor aştepta, cu siguranţă, să le respecţi, aşa că profită de ocazie pentru a le arăta că eşti demn de încredere.
Cu timpul, părinţii vor avea mai multă încredere în tine şi îţi vor acorda mai multă libertate.
Şi nu în ultimul rând, ia în considerare două lucruri:

Foarte des, părinţii pun limite pentru că se tem pentru siguranţa vostră. Ei nu sunt prin preajmă, pentru a vă proteja şi îşi fac griji.
Părinţii care acordă libertate nelimitată nu dau dovadă de iubire, ci de neglijenţă. Se ocupă prea puţin de programul adolescentului şi de relaţia lor cui acesta.

Gândeşte-te că încrederea este ca urcarea unei scări. O poţi căştiga urcând treaptă cu treaptă. De acolo poţi obţine ceee ce e util dar şi în siguranţă pentru tine- mai multă libertate şi independenţă astdel încât să te cunoşti mai bine dar şi să te distrezi alături de prietenii tăi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*