Link pagina copiat!
Cum arat sau ce rol are imaginea corporala in grupul meu
23 aprilie 2015
Prevenirea si tratarea acneei in adolescenta
25 aprilie 2015

Nu e deloc uşor să ai un stil de viaţă sănătos, mai ales cu toate tentaţiile şi pericolele pe care le avem în jurul nostru. De aceea e bine să conştientizezi toate acele lucuri care îţi afectează sănătatea şi starea de spirit, obiceiuri la care poţi renunţa fără un efort foarte mare din partea ta.

smartphone-153650_640

Lumina ecranelor afecteaza somnul

1. Stai la calculator sau pe telefon înainte culcare
Lumina albastră a dispozitivelor de tip telefon, calculator, tabletă este foarte nocivă înainte de culcare. Aceasta transmite creierului un semnal că e timpul să se trezească şi să fie activ, în loc să se pregătească de odihnă. Calitatea somnulului este afectată de această lumină şi cel mai bine este să eviţi să stai cu ochii în calculator sau telefon, cu cel puţin o oră înainte să te bagi la somn.

Dacă ţi-e greu să faci acest lucru dintr-o dată, instalează-ţi aplicaţii care să limiteze culoarea albastră pe timpul nopţii. Pentru calculator există un progrămel f.lux care limitează lumina albastră pe măsura ce se întunecă (trebuie să-i setezi la instalare fusul orar, astfel încât să calculeze corect orele de noapte), iar pentru telefon (cu Android), există aplicaţia Bluelight Filter pe care o poţi activa şi dezactiva oricând doreşti.

clock-41738_640

Nu lasa pe mai tarziu trezirea de acum

2. Dai Amânare (Snooze) când sună alarma
Ştim cât de greu e să te trezeşti dimineaţa, dar să amâni alarma nu te ajută cu nimic. Cele 10 minute de somn dintre două alarme nu sunt deloc odihnitoare şi nu fac decât să te chinuie din nou şi din nou şi din nou…

Mai mult decât atât, când în cele din urmă te trezeşti îţi dai seama că eşti în întarziere şi faci totul pe fugă şi rişti să uiţi lucruri importante.

3. Adormi cu lumina aprinsă
Nu doar lumina albastră este dăunătoare pe timpul nopţii. Organismul uman este setat biologic să doarmă pe timpul nopţii. De aceea e bine ca în camera în care dormi să fie cât mai întuneric, pentru ca şi somnul să fie unul odihnitor.

Dacă adormi cu lumina aprinsă, îi transmiţi creierului că e zi şi că ar trebui să fii treaz. De aceea nici somnul nu mai este profund, iar dimineaţa te trezeşti fără energie

eat-567454_640

Prea multe dulciuri provoaca dezechilibre in organism

4. Ai o alimentaţie bogată în zahăr
Nu e ok să exagerezi cu dulciurile şi sucurile acidulate (şi ele conţin mult zahăr). Chiar dacă îţi oferă un impuls de energie de moment, te simţi mult mai obosit imediat după. De fapt, zaharul ajunge să-ţi consume foarte multă energie şi în acelaşi timp îţi afectează şi organismul.

O idee mai bună este să manânci un fruct şi să înlocuieşti sucurile cu apă. Energia oferită de fructe proaspete este de mai lungă durată plus că îţi asigură vitamine şi minerale necesare corpului.

5. Mănânci până simţi că plezneşti
Chiar dacă mănânci ceva foarte bun, nu e bine să mânânci până simţi că nu mai intră niciun dumicat în plus. Stomacul este forţat să digere, iar digestia consumă multă energie. Este motivul pentru care ţi se face somn, de fiecare dată când mânânci foarte mult.

Obişnuindu-te să mănânci mult, rişti să te şi îngraşi şi vei începe să ai probleme din cauza greutaţii.

6. Mănânci prea repede
Mestecă fiecare dumicat de mâncare până se transformă în pastă şi abia apoi înghite. Să mănânci pe fugă nu e niciodată o idee bună, pentru că îţi forţezi stomacul să muncească mai mult decât ar trebui, iar tu te alegi cu dureri de burtă şi lipsă de energie.

7. Ronţăi unghii şi pixuri
De-a lungul zilei îţi foloseşti mâinile pentru o serie de activităţi, iar sub unghii se strâng foarte mulţi microbi si bacterii. Este un obicei foarte nesănătos şi neigienic să-ţi rozi unghiile. Este ca şi cum ai băga în gură toate obiectele pe care ai pus mâna şi cu siguranţă nu ai vrea să faci asta cu clanţa de la baie.

Aceeaşi poveste şi cu pixurile. Înainte să începi să rozi un capăt de pix, aminteşte-ţi că a căzut cel puţin o dată pe podeaua pe care colegii tai se plimbă încălţaţi, zi de zi.

earphones-152416_640

Muzica mai incet, urechi mai fericite

8. Asculţi muzica la volum mare
Ştim cât de relaxant este să asculţi muzică. Uneori este zgomot în jur şi e nevoie să dai volumul la maxim. Problema este că, depăşind un maxim de 30 de minute, pe zi, în care asculţi muzică la volum mare, rişti să îţi afectezi auzul pe termen lung, fără să mai poţi face ceva pentru a-l salva.

Chiar dacă asculţi muzică la căşti, încearcă să laşi volumul la un nivel la care să auzi şi ce se întâmplă în jurul tău, mai ales dacă eşti pe stradă, unde trebuie să fii atent la maşini, oamenii din jurul tău etc.

9. Petreci prea mult timp stând (în faţa calculatorului şi în faţa TV-ului)
Probabil ai auzit deja de foarte multe ori că o viaţă sedentară este nesănătoasă pe termen lung. Tocmai pentru că aşa este. Integrează în programul tău zilnic, diverse activităţi fizice şi nu sări peste ora de sport.

Câte din obiceiurile de mai sus ai bifat? Care crezi că este cel mai nesănătos dintre toate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*