Expunerea la soare are şi beneficii dar poate avea şi consecinţe negative dacă nu sunt respectate câteva recomandări.
În acest sezon fiecare vrea o piele mai bronzată, pe care hainele arată „mai bine”, vrea bălăceală şi relaxare pe plajă sau la ştrand.
Totul e ok şi aceste distracţii pot să nu fie compromise de arsuri şi alte consecinţe, dacă suntem atenţi.
Chiar dacă ai auzit de multe ori unele dintre următoarele recomandări, încearcă să le urmezi. Efectele negative pot apărea imediat sau în timp şi îţi pot afecta starea de bine şi corpul.
Pentru a avea parte de distracţie fără complicaţii iată ce poţi face:
Ce consecinţe are expunerea neprotejată la soare?
Deşi statul la soare ne face sa ne simţim bine şi, pe termen scurt, să arătăm şi bine, efectele cumulate ale expunerii la soare au risc mare de leziuni , riduri şi cancer de piele.
O piele bronzată
Pielea bronzată este frumoasă, însă culoarea ei este rezultatul deteriorarii epidermei, adică stratul superior al pielii. Expunerea la razele ultraviolete ale soarelui accelerează efectul de îmbătrânire şi creşte riscul de dezvoltare a cancerului de piele.
Arsurile solare (arsuri de gradul I)
Arsurile solare sunt produse de razele ultraviolete ale soarelui. Cele mai multe arsuri se manifestă prin înroşirea pielii, senzaţia de căldură la atingere şi durere uşoară şi apar, de obicei, la câteva ore după expunerea la soare şi se pot vindeca în câteva zile sau săptămâni. Analgezicele, precum aspirina sau ibuprofenul, comprese reci, aloe sau cremele hidratante pot ajuta la reducerea durerii si a disconfortului creat de aceste arsuri.
Arsurile solare (gradul al doilea)
O arsură de gradul II afectează straturile profunde ale pielii şi terminaţiile nervoase, este mult mai dureroasă şi este necesar mai mult timp pentru vindecare. Aceste arsuri se manifestă prin roşeaţă, umflături şi vezicule (ca nişte băşici). Dacă se formează vezicule, nu trebuie sa le rupeti, acestea sunt o sursă de umiditate şi protecţie. Ruperea veziculelor poate duce la infecţii şi e bine să consultaţi un doctor dacă treceţi prin această situaţie.
Ridurile
Razele soarelui fac pielea să arate îmbătrânită şi ridată. Foarte multe dintre semnele îmbătrânirii pielii la adulţi sunt rezultatul expunerii lor prelungite la soare înainte de vârsta de 18 ani. În timp, lumina ultravioletă a soarelui daunează fibrelor din piele iar când aceste fibre se rup, pielea începe să se deformeze.
Pigmentarea pielii
Prea mult soare provoacă pigmentarea neregulată a pielii. Unele părţi vor fi mai închise la culoare, în timp ce altele vor fi foarte deschise. Soarele poate provoca şi modificări permanente ale vaselor mici de sânge, facând ca pielea să aibă un aspect roşiatic.
Pistruii
Pistruii se regăsesc pe zonele corpului care au fost expuse la soare. Aceştia sunt mult mai vizibili vara, în special la cei cu pielea albă şi cu părul deschis la culoare. Pistruii nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Dar unele tipuri de cancer, în etapele de început, seamănă cu aceştia. Este recomandat să mergeţi la un doctor în cazul în care dimesiunea, culoarea sau forma pistruilor se modifică sau dacă devin dureroşi.
Melanomul
Melanomul nu este la fel de comun ca alte tipuri de cancer de piele, dar este cel mai grav. Semenele posibile ale melanomului includ o schimbare în aspectul unei aluniţe sau a unei zone pigmentate. În cazul în care o aluniţă îşi modifică dimensiunea, forma sau culoarea, dacă are margini neregulate, are mai multe culori, este asimetrică sau sângereaza consultaţi neapărat un doctor. Melanomul poate afecta doar pielea, dar se poate răspândi şi la organe şi oase şi se poate vindeca dacă se depistează şi tratează de la început.
Cataracta
Cataracta este o zonă tulbure în lentila ochiului, care blochează trecerea luminii spre retină, nu este dureroasă, dar poate cauza probleme de vedere. De aceea este importantă protecţia ochilor în timpul expunerii la soare, cu ochelari potriviţi şi o pălărie sau şapcă.
Vi s-a întâmplat să staţi prea mult la soare şi să vă usture pielea să nu puteţi să dormiţi? Cu ce aţi dat pentru calmearea durerii?