Sunt momente în care gândești așa? De ce oare?
În primul rând, să știi că nimănui nu îi place tot timpul cum arată. Oricât de frumos ai fi, oricât de îngrijit, sunt zile în care nu ești mulțumit, în care ți se pare că hainele pică aiurea, că părul stă cum vrea el. Dacă este doar un moment neprielnic, lasă gândurile astea să treacă. S-ar putea ca nici măcar să nu fie look-ul de vina, ci doar să fii tu într-o dispoziție proastă.
Dacă acest gând nu este doar o predispoziție trecătoare și tu chiar crezi că nu arăți bine…ei, atunci trebuie să “lucrezi” puțin cu tine, să înveți să te iubești și să te accepți exact așa cum ești. Și să te privești cu alți ochi…pentru că s-ar putea că lucrurile să nu fie atât de grave cum crezi tu.
Hai să vedem…cum îti formezi ideea despre frumusețe. S-ar putea să fii puțin manipulat, fără să îți dai seama de asta. Adică să consideri un etalon de frumusețe chipurile și corpurile pe care le vezi în media. Ne uităm la filme, în care actorii arată cum arată. Îi vedem apoi pozând pe covorul roșu. Sunt vedete care ne plac și nu ne vine să credem cât sunt de aranjate tot timpul. Unde este manipularea aici? Acești oameni sunt “un produs şi au o echipă întreagă în spate, care se ocupă ca ei să fie “perfecti”. Să știi și că muncesc destul de mult pentru felul în care arată. Au antrenor personal, fac sport zilnic, fac tratamente peste tratamente, manaca sănătos etc. E nevoie de multă disciplină și au destule restricții, ceea ce nu cred că este prea plăcut. Uneori poate este mai bine să te bucuri de ceva mai multă libertate.
În plus, când îi vezi tu – adică la televizor sau în reviste, sunt după ședințe lungi de machiaj profesionist. Ai fi surprins să vezi cât de mult poate schimbă trăsăturile un “machiaj corector”.
Și în final, dar deloc de neglijat, este “zeul frumusetii” care vine la ei sub forma programelor de editare pe calculator, care au grijă să corecteze orice linie, umbră, lumină, formă, culoare care nu stă perfect.
Așa că noi vedem imagini lucrate mult, făcute să dea bine pe sticlă și începem fără să vrem să ne conturăm un ideal de frumusețe în funcție de ceea ce promovează media. Însă frumusețea înseamnă mult mai mult decât asta. Trebuie doar să nu te lași manipulat și să știi să privești. Frumusețea vine și din diversitate, din mici imperfecțiuni care ne fac unici. Îți propun un exercițiu: uită-te la oamenii din jurul tău și caută la fiecare cel puțin o trăsătură frumoasă. La toți, fără excepție, nu doar la cei care îți sar în ochi că fiind demni de admirat. Apoi, și mai important, uită-te la tine cu drag și fă o lista cu lucruri care îți plac la felul în care arăți. Nu două, cel puțin cinci, dar și mai bine zece. Știu, dacă te numeri printre cei cărora chiar nu le place cum arată, o să spui că nu ai ce să treci pe listă. Nu te da bătut prea repede. Cu siguranță, dacă lași puțin critica de-o parte, o să descoperi că sunt nenumarate lucruri frumoase ce țin de aspectul tău fizic.
Psih. Marana Ana Laura Papagheorghiu