Link pagina copiat!
Activitate Treasure Hunt
5 septembrie 2017
Adolescenții din Iași, la filmul ”Trafic în stil american”
7 septembrie 2017

Salutare, tuturor! În articolul de astăzi ne vom concentra asupra unei infecţii care se transmite pe cale sexuală şi care poate cauza numeroase neplăceri – negii genitali (verucile genitale sau condiloamele genitale).

Cum se manifestă?

Această afecţiune este cauzată de anumite tulpini ale HPV (Human Papilloma Virus), cel care poate conduce la apariţia cancerului de col uterin.

Atât la fete/femei, cât şi la băieţi/bărbaţi, afecţiunea se manifestă prin apariţia unor excrescenţe în zona genitală (vulvă, vagin, col uterin, uretră, penis, anus sau în jurul lor).

Simptomele specifice negilor genitali sunt:

  • umflături mici, de culoarea pielii sau gri, în regiunea genitală;
  • câţiva negi crescuţi în grup, luând forma conopidei;
  • mâncărimi sau disconfort în zona pubiană;
  • sângerări în timpul actului sexual.

În anumite situaţii, mai ales când negii apar în interiorul organelor sexuale sau când sunt prea mici pentru a se vedea cu ochiul liber, putem nici să nu ne dăm seama de existenţa lor.

Cum se transmite? 

Tulpinile de virus care determină apariţia negilor genitali pot fi transmise de la o persoană la alta, prin contact direct pe piele sau, de cele mai multe ori, prin contact sexual. De asemenea, virusul se mai poate transmite de la mama infectată, la copil, în timpul naşterii.

Există peste 40 de tulpini diferite ale virusului care afectează direct regiunea genitală şi care se transmit pe cale sexuală. În cele mai multe cazuri însă, sistemul imunitar elimină singur virusurile genitale HPV, înainte să apară semne şi simptome ale infecţiei.

Complicații:

Specialiştii spun că, în general, tipurile de virus care determină apariţia negilor genitali nu sunt aceleaşi cu cele care conduc la apariţia cancerului de col, însă recomandă oricărei femei care a avut negi genitali să facă anual un test Babeş – Papanicolau, pentru preîntâmpinarea complicaţiilor / riscurilor de cancer cervical.                                                                                                                                   

Diagnostic şi tratament

 

Testul Papanicolau este cel mai important mijloc de diagnosticare a infecţiilor cu virusul HPV, în cazul femeilor, nu doar pentru depistarea tulpinii de virus, ci şi pentru detectarea eventualelor semne timpurii de cancer cervical (o posibilă complicaţie a infecţiei cu o tulpină HPV).

 

 

 

 

De asemenea, negii pot fi analizaţi cu ajutorul unui instrument special, numit colposcop.

În cazul în care negii genitali nu cauzează disconfort, este posibil ca medicul să nu recomande vreun tratament. Dar dacă simptomele devin neplăcute – includ prurit, dureri, arsuri etc, se poate recurge la medicamentaţie de specialitate sau chiar la intervenţie chirurgicală.

Prevenire

Cea mai bună modalitate de prevenire a apariţei negilor genitali, potrivit specialiștilor, este vaccinarea împotriva tulpinilor virusului HPV. De asemenea, se recomandă utilizarea prezervativului în timpul actului sexual (de orice tip), pentru a reduce (nu pentru a elimina) riscurile infectării. 

Ramona Marian,

Psiholog

Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*