Link pagina copiat!
Cum sa ai mai multa grija de pielea ta
9 februarie 2016
Despre iubire si intalniri, in perioada adolescentei
11 februarie 2016

Dacă te enervezi repede și te întrebi de ce sau sunt zile în care pur și simplu te trezești enervat/ă, află că nu treci doar tu prin asta.

Furia poate să apară fie din cauza hormonilor și schimbărilor ce se întâmplă în corpul tău, fie din cauza stresului, pentru că face parte din personalitatea ta sau pur și simplu cineva din anturajul tău se comportă astfel.

Indiferent care sunt motivele care duc la enervarea ta este important să știi că este normal să te enervezi din când în când, dar mai ales este important cum gestionezi acest sentiment, astfel încât să-l folosești când ai nevoie și să îl poți controla.

Să presupunem că le-ai promis unor prieteni că vă întâlniți la o petrecere, dar mama tocmai ți-a spus că trebuie să ai grijă de fratele mai mic, să faci curățenie în cameră și abia apoi poți merge.
Având un exemplu simplu, iată care sunt lucrurile pe care să le iei în calcul:

1. Identifica problema – încearcă să îți dai seama ce te supără de fapt: Faptul că ai de făcut ceva ce nu aveai în plan inițial și nu îți dorești să faci, ori teama că ai putea rata petrecerea din cauza acestor activități de făcut?

2. Gândește-te la soluții posibile și cum poți reacționa – țipi și îi spui mamei că este nedreaptă că nu te lasă să pleci la petrecere când vrei, îndeplinești sarcinile apoi întrebi dacă poți pleca la petrecere, pleci de acasă fără să anunți pe nimeni

3. Analizezi consecințele pentru fiecare opțiune: să țipi și să te enervezi îți poate aduce probleme și mai mari și cel mai probabil nu ai nicio șansă să mai ai voie la petrecere prea curând, în a doua situație riști să întârzii la petrecere, însă nu trebuie să-ți mai faci griji pentru ce va spune mama, iar în a treia suporți consecințele când te întorci acasă și ți se reproșează plecarea neanunțată.

4. Ia o decizie – după analiza opțiunilor, alege ce crezi că este cel mai indicat pentru situația ta.
În felul acesta, analizând ceea ce se întâmplă, în loc să te enervezi, reușești să concentrezi acest sentiment pentru a lua o decizie bună, controlând nervii și alegând o variantă care să te ajute să obții ceea ce îți dorești, fără să reacționeazi urât. În cazul de față, a doua variantă este probabil cea mai bună alegere: îți permite să ajungi la petrecere, fără să o superi foarte tare pe mama.

Nu e ușor să faci astfel de analize când ești sub presiune, însă exersarea îți poate aduce rezultate foarte bune în această direcție și curând furia nu va mai fi o problemă pe care să nu poți să o controlezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*