Câteodată se întâmplă să fie greu să ai încredere în tine şi propriile forţe. Probabil nici nu îţi dai seama cât de mult te subestimezi, ceea ce te poate afecta destul de mult. Tocmai din acest motiv e bine să ai la îndemână şi să pui în practică niște metode simple prin care să consolidezi încrederea în propria persoană, ori de câte ori ai ocazia.
1. Fii sincer cu tine şi cu ceilalţi
Iubeşte-te pe tine însuţi cu toate calităţile şi defectele pe care le ai. Poţi întotdeauna să încerci să schimbi anumite comportamente care nu îţi plac la tine, să le îmbunătăţeşti pe altele, dar nu te forţa să fii altcineva decât eşti pentru că îţi va consuma foarte multă energie şi într-un final îţi vei da seama că nu ai sorţi de izbândă.
2. Concentrează-te pe viitor, nu pe trecut
E bine să înveţi din greşelile trecutului, însă acest lucru trebuie să te ajute să îţi îndeplineşti obiectivele din viitor. Nu rămâne blocat pe ceea ce ai făcut, indiferent daca a fost bine sau rău, concentrează pe viitor, astfel încât să iasă bine ceea ce îţi propui. Încetează să-ţi mai faci griji pentru ce-a fost, pentru că nu poţi schimba trecutul, ci doar viitorul.
3. Roagă un prieten să-ţi spună care crede că sunt calităţile tale
Ai şansa să descoperi că oamenii văd la tine lucruri bune la care nici nu te gandeai. Fie că este vorba de trăsături fizice sau emoţionale, cu toţii avem lucruri pe care ceilalţi le apreciază la noi şi nu ne dăm seama de acest lucru.
4. Nu te feri să greşeşti, din greşeli înveţi
Greşelile fac parte din natura umană şi e normal să nu-ţi iasă toate perfect, din prima. Nimeni nu s-a născut învăţat. Nu te învinovăţi excesiv pentru greşelile pe care le faci, pentru că doar greşind ai posiblitatea să înveţi lucruri noi, pe care să le stăpâneşti mai târziu cu dibăcie.
Deşi nu pare, greşelile te ajută să-ţi dezvolţi încrederea în tine atâta timp cât ai grijă să nu te descurajezi, ci să continui până când lucurile ies aşa cum îţi doreşti.
5. Fă-ţi timp să-ţi aminteşti de lucrurile frumoase din viaţa ta
Învaţă să acorzi atenţie lucrurilor frumose din viaţa ta şi experienţelor plăcute. Creează-ţi o stare bună prin intermediul acestora şi încearcă să o menţii printr-un exerciţiu constant în care fie îţi aminteşti fie încerci periodic să recreezi diverse momente plăcute.
Cu timpul îţi vei da seama că sunt o grămadă de lucuri pentru care merită să fii mulţumit de tine.
6. Ţine-te departe de oamenii care îţi diminuează încrederea în tine
Dacă ai în jurul tău oameni care te fac să te simţi neîncrezător, cel mai bine este să încerci să-i eviţi. Astfel de oameni pot exista oriunde, în orice context, fie că este vorba de prieteni, colegi sau chiar adulţi. Sunt oameni care fac asta conştient şi alţii care nu îşi dau seama şi te desconsideră fără să fie rău-intenţionaţi. Când e posibil, explică-le că anumite părţi din comportamentul lor te afectează, dacă nu funcţionează aşa, ţine-te cât mai departe de aceste persoane sau pur şi simplu încearcă să ignori ceea ce spun.
7. Ajută-i pe alţii
Oferă-ţi ajutorul când ai ocazia. Este modalitatea perfectă prin care să îţi demonstrezi ţie şi altora care îţi sunt abilităţile. În acelaşi timp, te vei simţi mai bine cu tine însuţi pentru că a fi de ajutor îţi aduce un sentiment de împlinire.
Ce metode crezi că ar funcţiona cel mai bine în cazul tău, pentru dezvoltarea încrederii în propria persoană?