Violența verbală afectează sănătatea emoțională a victimei. În cazul care consideri că ești o victimă a violenței verbale, sau știi pe cineva în această situație, ia cât mai repede măsuri pentru apărare. Este important să știi că este dreptul tău să te protejezi de cineva care te amenință sau se comportă urât cu tine. Iată care sunt câteva metode prin care să te protejezi de violență verbală.
- Minimizează reacția pe care o ai în fața agresorului. Cu cât îi oferi mai mult satisfacția de a te vedea afectat/ă de comportament cu atât mai mult va continua pentru a te intimida. Când cineva folosește cuvinte dure asupra ta, încearcă să păstrezi o figură neutră, care să nu trădeze ceea ce simți.
- Nu te obligă nimeni să asculți comentarii abuzive. Acest lucru îți poate afecta sănătatea emoțională și încrederea în tine. Dacă ești la școală și cineva din școală face comentarii abuzive, poți să pleci din locul respectiv. Nu te izola într-un loc unde atacatorul poate profita de singurătate,încearcă să te amplasezi unde unde alți colegi îți pot lua apărarea.
- Nu încerca să demontrezi că ai dreptate, dai mai multe motive pentru continuarea abuzului. Când cineva se folosește de violență verbală (cuvinte dure, amenințări, porecle jignitoare, învinuiri și reproșuri) pentru a te intimda, cea mai bună idee este fie să-i explici că nu e în regulă comportamentul, fie să te ții departe de această persoană, pe cât posibil. Dacă în grupul de prieteni cineva a început să foloseacă o poreclă jignitoare vorbește despre asta când simți că este pregătit să asculte. Exprimă ferm și clar care sunt părerea și sentimentele tale față de poreclă. Spune care sunt limitele până la care anumite glume sunt acceptabile și când întrece măsura.
- Creează-ți un plan de siguranță. Întotdeauna e mai bine să ai pregătit ce poți să faci în diverse situații. De exemplu, dacă știi despre cineva că devine agresiv verbal când consumă alcool, încearcă să eviți orice interacțiune cu persoana respectivă în astfel de situații. Sau, stabilește-ți ce și cine anume te poate proteja (un prieten din anturaj, un adult, un loc care îți permite să eviți interacțiunea, s.a.m.d.
Dacă simți că abuzul se înrăutățește cu timpul și nu reușești să faci față situației, iar persoana respectivă ajunge să te amenințe, caută ajutor din partea unui adult. De la consilieri școlari, la profesori, părinți și orice alt adult în care ai încredere, aceștia te pot ajua și îți pot oferi suport pentru a trece peste această situație.