Cand esti la scoala este important sa-ti mentii atentia pentru cat mai mult mai timp, astfel incat sa intelegi mai usor un curs predat si sa demonstrezi profesorilor ca ai atins un nivel de maturitate si autocontrol care dovedesc responsabilitate fata de scoala. Cand esti acasa, este la fel de important sa reusesti sa-ti mentii atentia pe ceea ce faci (teme, invatat, proiecte etc.) pentru a putea progresa in timp util.
Atentia si concentrarea ta depind de mai multi factori, de aceea e bine sa stii cateva lucruri care te pot ajuta sa exersezi divese nivele de concentrare si sa le pui in practica cand ai nevoie de ele.
Indeparteaza lucrurile care iti distrag atentia – daca esti la scoala, aseaza-te in primele banci, departe de colegii cu care te intelegi cel mai bine si cu care stii ca vorbesti mult si tine departe sau inchide telefonul mobil. In felul acesta iti cresti sansele sa nu intervina elemente din exterior care sa iti capteze atentia, fie si numai pentru cateva secunde.
Stabileste un obiectiv din pastrarea concentrarii – si incearca sa-l pastrezi pentru un timp cat mai indelungat. De fiecare data cand iti dai seama ca faci altceva decat ceea ce ti-ai propus, revino cat mai repede la activitatea initiala. Daca asculti profesorul explicand o teorema noua, iar pe geam vezi colegi de la clasa alaturata, revino cu privirea catre profesor si ignora ce se intampla afara. Daca te-ai apucat sa-ti faci tema la romana, iar prietenii isi scriu mesaje pe grup, da telefonul pe silent si propune-ti sa nu citesti conversatia pana nu termini ce ai de facut. In felul asta curiozitatea de a citi te va determina sa termini mai repede ce ai de facut si sa elimini eventuale alte lucruri care iti distrag atentia.
Participa la ore – daca vrei sa-ti fie mai usor sa ramai conectat/a la ore, fii activ/a. Priveste profesorul in timp ce vorbeste, adreseaza intrebari cand nu intelegi ceva, raspunde la intrebarile pe care le adreseaza profesorul catre clasa. Daca nu te plictisesti, iti este mai usor sa iti pastrezi atentia, iar ca sa eviti plictiseala ai nevoie de interactiune cu ceea ce se intampla la ore.
Profita de pauze – nimeni nu poate sa ramana concentrat pentru perioada lungi de timp, fara pauza. Fie ca esti la scoala sau acasa, facandu-ti temele, asigura-te ca la fiecare ora ai o pauza in care te ridici de pe scaun, faci un pic de miscare, bei apa, iei o gustare sanatoasa sau porti o conversatie distractiva cu cineva. Creierul are nevoie de relaxare ca sa poata relua o noua perioada de concentrare.