Link pagina copiat!
STUDIU București, capitala europeană cu cei mai mulți adolescenți care fumează zilnic
3 decembrie 2017
De ce Crăciunul este atât de fericit? Sau despre semnificația psihologică a sărbătorilor de iarnă
11 decembrie 2017

Ne mai despart doar câteva săptămâni de Sărbătoarea Crăciunului, iar pregătirile sunt în centrul atenției: ne facem liste cu cadouri pentru cei dragi, ne gândim ce decorațiuni noi să cumpărăm, cu ce bunătăți să ne surprindem familia și prietenii, cu alte cuvinte: cumpărăm, cumpărăm și iar cumpărăm. Da, luna decembrie este în mod evident o lună a cumpărăturilor și a pregătirilor!

Mi-am propus ca în articolul de astăzi să vă aduc în discuție un fenomen des întâlnit în perioada sărbătorilor (dar nu numai) și asupra căruia cred că este important să ne îndreptăm atenția, respectiv cel al risipei de alimente.

Cum apare risipa alimentelor?

Presiunea socială și reclamele continue ale supermarketurilor de la televizor privind oferte și produse pot ajunge să ne facă să cumpărăm foarte mult de teama de a nu rămâne pe dinafară și pentru a ne asigura că avem suficiente alternative din care să alegem. Poate sunteți familiari cu reportajele de la televizor din perioada sărbătorilor în care ni se prezintă cozile interminabile de la magazine și zecile de oameni care au coșurile pline, dar care încă aleargă după câteva produse. Acestea sunt imaginile cu care suntem invadați în fiecare an în perioada sărbătorilor și acest lucru poate să ne creeze impresia că suntem în urmă cu cumpărăturile sau că am cumpărat prea puțin.

Sărbătorile sunt un motiv minunat de a ne strânge împreună cu cei dragi, de a fi aproape de ei, de a petrece timpul împreună. Mesele în familie sunt adesea prilejul perfect de a ne bucura de prezența celorlalți, iar mâncarea ne străduim să fie întotdeauna la înălțime. Dorim să avem cât mai multe feluri de mâncare în cantități supraestimate, sucuri, băuturi, nenumărate dulciuri, că doar ”e sărbătoare, nu?”.  Ne place să cumpărăm mult, să gătim mult, să știm că avem suficiente preparate pentru noi și oaspeții noștri, să știm că avem masa plină, însă la final descoperim că am rămas cu o cantitate mare de mâncare… Ce e de făcut? O depozităm în frigider în speranța că mai consumăm ceva din ea, iar pasul doi este să o aruncăm.

Risipă și la petrecerile de sfârșit de an

Un alt eveniment în care se manifestă în această perioadă risipa de alimente sunt acele ieșiri sau Revelioane organizate de grupuri la cabane sau pensiuni cu care cred că suntem familiarizați. Se începe printr-o aprovizionare exagerată din supermarketuri, cu coșuri pline vârf de produse alimentare, dar nu numai. Ajunși acolo, tinerii sunt prinși de febra grătarelor, a gătitului, însa lipsa de experiență și teribilismul vârstei face ca multă mâncare să nu fie consumată sau să nu fie depozitată corect și în final este aruncată.

Risipa alimentelor este prezentă pe tot parcursul anului, însă crește în perioada sărbătorilor, iar acest lucru poate fi explicat prin tradiția de a avea o masă plină cu multe preparate și în cantități mari. Din păcate, la finalul acestor zile se aruncă cantități mari de alimente, de la mâncare gătită, legume, fructe, dulciuri, etc până la pâine.

Cum putem reduce acest fenomen?

Evident, reducerea risipei alimentare nu poate să se întâmple miraculos de pe-o zi pe alta, însă este important să dorim să pornim o schimbare începând de la noi.

  • Creează-ți liste cu alimentele pe care vrei să le cumperi, ingrediente, porții etc. și stick to that! Încearcă să nu te abați de la listă și să cumperi doar ce ți-ai trecut în ea.
  • Gătește în funcție de numărul de invitați pe care îi ai la masă și nu supraestima cantitatea de mâncare pe care o vei servi.
  • Servește în farfurii porții mici sau medii, evită să umpli farfuria. Este mai indicat ca invitații să se servească de mai multe ori dacă doresc, decât să rămână mâncarea în farfurie.
  • După finalizarea mesei, depozitează mâncarea în frigider și reutilizeaz-o sub diferite forme. Poți găsi pe internet o mulțime de rețete care utilizează ca ingredient mâncarea gătită.

Atenție: Cumpărăm mai mult decât avem nevoie!

Până la următoarea întâlnire, te invit să te gândești la subiectul pe care l-am abordat astăzi și să ne împărtășești opinia ta cu privire la asta.

Casandra Timar-Anton,  psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți Cluj-Napoca

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*