Link pagina copiat!
Arta și tehnica quilling la Bacău
23 august 2017
Despre iubire, la film, la Bacău
23 august 2017

Adolescentele au un raport ambiguu față de contracepție. Chiar dacă este solicitată, pilula contraceptivă poate fi refuzată sau uitată în funcție de starea sufletească de moment. Nu este percepută ca fiind un produs neutru.

În ceea ce privește prezervativul, este mai întâi considerat un mijloc de prevenire a bolilor și apoi o modalitate de a evita o sarcină. Băieții sunt convinși a priori că toate fetele apelează la ea.

O sarcină la o adolescentă poate ascunde multe.

Trăirea depresivă contribuie uneori la aceste concepții premature. Sarcina este utilizată, în acest caz, în mod inconștient de adolescentă pentru a umple un vid interior, pentru a pune capăt tristeții sau unui sentiment profund de plictiseală.

Sarcina poate fi o modalitate de evitare a suferinței provocate de doliul după o separare, aceea de părinți. Nevoia nesatisfăcută de a fi recunoscută le poate determina pe tinere să aibă sarcini precoce, în ciuda cunoașterii metodelor contraceptive.

Sarcinile nu rămân fără consecințe. Riscurile de malformație și de mortalitate ale copilului sunt mai ridicate când mama are mai puțin de 18 ani. Dezvoltarea psihologică și afectivă a tinerei mame este adesea afectată. De multe ori adolescenta se repliază, renunțând la studii.

Chiar dacă nu trebuie să facem generalizări, o sarcină precoce este adesea un handicap în dezvoltarea armonioasă a unei adolescente.

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centru de resurse pentru adolescenți din Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*