Emotii, sentimente … uneori ne inalta, alteori ne afunda.
Stiu ca nu sunt singura care a trecut cu o repeziciune surprinzatoare de la o stare de spirit exuberanta si optimista, la o stare de anxietate, de proasta dispozitie sau cel putin de plictiseala. Emotiile sunt recunoscute pentru proeminenta cu care se manifesta si pentru repeziciunea cu care se pot schimba. Acum poti sa razi in hohote dupa ce ai citit un banc bun pe facebook, iar in clipa urmatoare, o stire tot de pe facebook te poate scufunda in cea mai adanca tristete. Uneori emotiile sunt determinate de contextul obiectiv pe care-l traim. O nota proasta la BAC iti strica buna-dispozitie pentru o perioada de timp. Insa, atunci cand persoana de care-ti place iti da semne ca sentimentele sunt reciproce, te simti in al noulea cer.
De multe ori, emotiile pe care le traim nu au legatura cu niciun context obiectiv de viata. Uneori te poti simti fericit si plin de vitalitate fara sa se fi intamplat nimic. La fel, de multe ori, te simti indispus, trist sau melancolic, chiar daca in realitate nu s-a intamplat nimic care sa-ti provoace aceste stari.
Starea de tristete, de apasare, am intalnit-o la multi dintre adolescentii cu care lucrez. Cauzele sunt vag recognoscibilie, insa intensitatea emotiilor este de multe ori greu de suportat. Daca te recunosti in aceasta poveste, poate te va ajuta sa citesti in continuare ca nu trebuie sa te lasi mereu la cheremul plin de hachite al emotiilor tale.
Un mare avantaj pe care-l avem noi oamenii, este capacitatea de rationalizare. Gestionarea emotiilor poate fi ilustrata prin metafora pasarilor care zboara deasupra unei case: nu le poti opri sa zboare deasupra acoperisului, dar le poti opri sa-si faca cuib. In acelasi mod, nu putem controla emotiile care vin asupra noastra, dar le putem opri “sa-si faca cuib”, sa se instaleze intr-un mod disfunctional pentru noi. Tristetea, melancolia, furia, frica, sunt emotii normale, pe care toti oamenii le experimenteaza din cand in cand. Aceste emotii devin problematice atunci cand se instaleaza pentru o perioada mai lunga de timp si iti afecteaza activitatile curente.
Cum poti sa-ti gestionezi starile emotionale negative? Daca esti o persoana analitica, te poate ajuta sa-ti pui emotiile sub semnul intrebarii. Te poti imagina intr-un laborator, in care emotiile tale negative devin subiecte de studiu. Procedeul de „disectie” implica cautarea cazelor pentru care te simti „nasol”, punerea emotiilor sub lupa obiectivitatii, raspunzand la intrebarile:
Sunt doar cateva intrebari pe care adresandu-ti-le, te vei ajuta sa iesi dintr-o stare neplacuta.
Pentru aceia dintre voi care sunteti mai putin analitici, cateva trucuri simple pot fi cu adevarat miraculoase:
Si acum, analitic sau nu, pune in practica! Pentru ca teoria fara practica nu te va salva de la a te simti nasol azi!
Patricia Krisan – psiholog Centrul de Resurse pentru Adolescneti, Iasi