Link pagina copiat!
Presiunea de a avea mulți prieteni: este normal să ne dorim să fim singuri câteodată?
27 noiembrie 2017
De ce e bine să ne implicăm civic?
28 noiembrie 2017

Marți, 28 noiembrie 2017, între 15.30-16.30

Live chat despre anxietate și cum să îi facem față

Este firesc să simțim anxietate, înainte de un examen, înainte de o întâlnire sau când începem o activitate nouă, schimbăm clasa sau trecem de la școală la liceu. Este important să înțelegem de unde vine anxietatea, până unde este un sentiment normal și sănătos, iar la fel de important este să știm și cum să îi facem față și să o controlăm în așa fel încât să nu pună ea stăpânire pe noi.

Dacă vrei să afli ce ne face anxioși, dar și cum putem controla acest sentiment în avantajul nostru atunci te invităm să participi marți, 28 noiembrie 2017, între orele 15.30-16.30, la live chat-ul pe tema anxietății, alături de psihologul Ramona Marian, de la Centrul de resurse pentru adolescenți din Iași.

Vă așteptăm în discuție!


Live chat

Marți, 28 noiembrie 2017, între 15.30-16.30

Live chat despre tehnici de relaxare
Utilizator anonim1796
Ejeej
Utilizator anonim1872
Bună. Cum pot să îmi stăpânesc anxietate înainte de o ascultare?
Marian Ramona
Buna ziua, tuturor! Dam startul unui nou live chat, de aceasta data, pe tema anxietatii smile.
Marian Ramona
Vad ca avem si o prima intrebare...
Marian Ramona
Asadar, cum stapaniti starea de anxietate care apare inainte de ascultare? In primpul rand, este important sa acceptati aceasta stare. Contrar opiniei generale, anxietatea nu este o stare negativa.
Marian Ramona
Ea ne ajuta de multe ori sa ne canalizam energia spre indeplinirea obiectivelor noastre.
Marian Ramona
De asemenea, de ajutor este invatarea materialului pe care il avem de sustinut si exersarea sustinerii lui, in plan real sau imaginar, ca si cum am fi in situatia ascultarii.
Utilizator anonim1878
Salut!
Utilizator anonim1878
ce este mai exact anxietatea?
Marian Ramona
salut!
Marian Ramona
La modul general, prin anxietate intelegem o stare accentuata de neliniste, in care asteptam sa se intample ceva rau sau simtim ca nu ne mai aflam in siguranta.
Marian Ramona
Altfel spus, anxietatea inseamna temeri irationale sau evitarea unor situatii care provoaca neliniste.
Marian Ramona
Nelinistea aceasta nu este doar o stare psihologica, ci o traim intens si la nivel fizic: inima bate mai puternic, respiratia este dificila sau rapida, muschii sunt incordati, transpiram, rosim, ne tremura mainile, stomacul, vocea etc.
Marian Ramona
Realitatea este ca, multi oameni s-au obisnuit sa evite si sa fie nelinistiti in situatii in care anxietatea este absolut normala (reactionand ca si cum aceasta stare este anormala), ceea ce nu duce decat la amplificarea starii de anxietate.
Utilizator anonim1878
si e ceva rau sa fii anxios?
Marian Ramona
Cum spuneam mai sus, anxietatea nu este o stare negativa disfunctonala, pe care ar trebui sa o eliminam in totalitate din viata noastra, ba dimpotriva ea este o stare fireasca, ce ne ajuta in foarte multe situatii, fie sa prevenim anumite riscuri „Daca nu invat suficient, voi lua o nota mica”, fie sa reactionam adecvat cand situatia o impune - „Sa evitam un caine agresiv”.
Marian Ramona
Anxietatea devine problematica atunci cand ne afecteaza intr-o oarecare masura modul de a functionam
Marian Ramona
devenim mai tot timpul tensionati, inclusiv la nivel fizic, ne este afectat somnul, ne simtim nelinistiti in mare parte a timpului, suntem mai tot timpul nemultumiti, ne simtim epuizati si fara randament
Marian Ramona
cand intensitatea anxietatii creste foarte mult si apar consecinte grave in planul vietii, impiedicand functionarea persoanei, vorbim de tulburari de anxietate
Marian Ramona
Acestea sunt: Anxietate generalizata, Fobia sociala, Fobii specifice, Tulburarea de panica, Tulburarea obsesiv – compulsiva, Sindromul de stres post-traumatic.
Utilizator anonim1878
ati vorbit de fobie sociala
Utilizator anonim1878
ce este aceasta, ca am tot auzit de ea
Marian Ramona
Fobia sociala este teama de a fi observat, evaluat sau de a fi in centrul atentiei, insa, bineinteles, adevarata teama este aceea de a nu evaluat negativ de ceilalti.
Marian Ramona
De multe ori, persoanele cu fobie sociala se tem ca ceilalti le vor evalua ca fiind incompetente, ciudate, cu multe defecte.
Marian Ramona
De asemenea, acestea considera ca parerile negative pot fi cauzate tocmai de faptul ca pare anxioasa (roseste, transpira, tremura) sau ca fac sau spun lucruri jenante, ca par stangace sau comit o greseala.
Utilizator anonim1878
pai si asta nu e tot anxietate?
Marian Ramona
ba da, insa se manifesta cu o intensitate mai mare si are efecte mai puternice in planul vietii persoanei afectate
Marian Ramona
Pentru cei mai multi oameni, unele situatii sociale induc un anumit nivel de anxietate (nivel absolut firesc), cum ar fi vorbitul in public sau prezenta la un eveniment la care participa multe persoane necunoscute. In aceste situatii, anxietatea nu blocheaza persoana si dispare relativ repede, in timpul evenimentului sau imediat dupa.
Marian Ramona
In schimb, in cazul persoanelor cu fobie sociala, anxietatea si grijile intense apar cu mult timp inainte de eveniment si se incheie, de asemenea, la mult timp dupa finalizarea evenimentului.
Marian Ramona
Persoanele cu fobie sociala traiesc teama exagerata sau chiar spaima, chiar si in situatii sociale obisnuite (interactiune cu vanzatoarea de la magazin, interactiune cu colegii, evaluarea orala la scoala etc.).
Admin Oana Craciun
Buna, Ramona! Cum apar atacurile de panica? Ce ne poti spune despre ele?
Marian Ramona
In timpul unui atac de panica persoanele au impresia ca au un atac de cord, innebunesc sau se sufoca, fara a putea identifica un motiv anume. Simptomele atacului de panica sunt: palpitatii, durere in piept, transpiratii, tremor, senzatii de sufocare, teama de moarte, teama de pierderea controlului, senzatii de irealitate si altele.
Utilizator anonim1880
Salut! Vreau sa te intreb daca timiditatea este acelasi lucru cu anxietatea
Marian Ramona
Atacurile de panica apar in tulburarea de panica, in starile de anxietate generalizata, in tulburarea de stres post-traumatic
Marian Ramona
daca avem astfel de stari este bine sa solicitam sprijinul unui specialist
Marian Ramona
legat de timiditate...
Marian Ramona
Multi oameni se descriu ca fiind timizi, desi nu avem o definitie foarte clara a acestei trasaturi.
Marian Ramona
Cert este ca, aceasta poate fi o forma de anxietate sociala, care poate fi intensa in copilarie si adolescenta, dar care, odata cu inaintarea in varsta, se reduce.
Marian Ramona
Timiditatea este o trasatura normala de personalitate care presupune un anumit grad de emotivitate, de inhibitie, de concentrare pe propria persoana in situatii de interactiune sociala.
Marian Ramona
Persoana timida se retrage, se inhiba din cauza trairilor emotionale intense si a starilor fizice (tensiune, tremuraturi, rosire), insa, spre deosebire de persoanele care au fobie sociala, acestea reusesc sa se angajeze in interactiuni sociale cand situatia o impune.
Admin Oana Craciun
Multumim, Ramona, pentru informatii.
Marian Ramona
Diferenta dintre timiditate si fobie sociala tine mai degraba de intensitatea trairilor si de efectele pe care le produc in planul functionarii zilnice a persoanei.
Utilizator anonim1880
Cum pot sa scap de timiditate?
Marian Ramona
Ca la anxietate...acceptand-o si participand cat mai mult la activitati si interactiuni sociale in care aceasta apare
Utilizator anonim1880
dar e ceva in neregula cu mine daca sunt timida?
Utilizator anonim1880
mai timida decat colegii mei?
Marian Ramona
nu, nu este nimic in neregula...cum spuneam mai sus, aceasta se va atenua odata cu varsta si cu diversificarea experientelor de viata
Marian Ramona
foarte multi dintre noi avem aceasta trasatura...
Marian Ramona
pe de alta parte, ca si la anxietate este important sa vedem ce se ascunde in spatele acesteia
Marian Ramona
pentru ca de multe ori, in realitate, la baza timiditatii si a anxietatii sunt convingeri gresite despre propria persoana
Utilizator anonim1880
ok
Utilizator anonim1880
multumesc!
Admin Oana Craciun
Multumim, Ramona. Multumim si celor care ni s-au alaturat in acest live chat si va asteptam in viitoarele noastre discutii deschise de pe platforma. O zi frumoasa smile!
Marian Ramona
cu drag!
Admin Oana Craciun
Dar mai avem inca minute bune de discutie pe tema anxietatii smile
Admin Oana Craciun
Pana la 16.30
Admin Oana Craciun
Ramona e inca aici si va poate raspunde la intrebari
Admin Oana Craciun
flower
Marian Ramona
sa luam exemplul anxietatii sociale, ca ne cam da batai de cap uneori, pentru a intelege cum ne influenteaza convingerile negative despre propria persoana in cresterea nivelului de anxietate..
Marian Ramona
flower
Marian Ramona
Anticiparea sau expunerea la o situatie sociala temuta determina activarea unor convingeri gresite despre sine, precum: “Sunt plictisor”, “Nu sunt o persoana placuta”, “Daca ma inrosesc, ceilalti vor crede ca este ceva in neregula cu mine sau vor rade de mine”, “Nu trebuie sa las sa se vada niciun semn de slabiciune”, “Este ingrozitor sa fiu perceput ca fiind incompetent
Marian Ramona
In acest context, in situatiile sociale de performanta(discurs, exprimare opinii in public, plimbari, a face cumparaturi intr-un magazine aglomerat etc) sau de interactiune(initierea unei conversatii, interactiune cu o persoana noua, conversatia la telefon cu o persoana straina, conversatia cu figure autoritare, contact vizual), se declanseaza mecanismul anxietatii, daca putem sa-i spunem asa:
Marian Ramona
1. Persoana interpreteaza anumite semnale venite din partea celorlati ca fiind negative la adresa sa: “Colegul X rade…sigur rade de mine si de cat de penibil sunt”, “Profa se uita urat la mine, sigur spune ca sunt un prost si o sa-mi dea nota 4”.
Marian Ramona
2. Persoana anxioasa se va concentra excesiv pe propria persoana (automonitorizare), cautand semne fizice, emotionale, comportamentale care ar putea fi interpretate de ceilalti ca dovada de pierdere a controlului si baza a evaluarii negative, considerand in mod gresit ca ceilalti observa ceea ce simt ei.:
Marian Ramona
“Vai, imi tremura vocea, ceilalti isi vor da seama ca am emotii si vor rade de mine”, “M-am inrosit, e o catastrofa” etc.
Marian Ramona
3. Persoanele anxioase devin rigide in timpul interactiunilor sociale (postura, expresie faciala, limbaj etc) iar ele constientizeaza ca nu pot controla acest lucru, situatie care le vulnerabilizeaza si care determina cresterea anxietatii.
Marian Ramona
4. De asemenea, acestea au tendinta de a ascunde anxietatea si de a adopta comportamente de siguranta, care, din pacate, nu fac altceva decat sa amplifice starile si sa atraga atentia celorlalti (evitarea contactului vizual, memorarea frazelor ce vor fi spuse, raspunsuri scurte etc.).
Marian Ramona
Asadar, pornind de la niste convingeri gresite pe care le avem despre propria persoana, ajungem la o serie de efecte care nu fac altceva decat sa intretina si sa amplifice un cerc vicios al anxietatii.
Marian Ramona
Teama excesiva de o evaluare negativa nu face decat sa duca la cresterea anxietatii in situatiile sociale.
Utilizator anonim1880
ma regasesc foarte mult in ceea ce ati scris
Marian Ramona
smile
Marian Ramona
foarte multe persoane experimenteaza stari de anxietate
Utilizator anonim1880
ma bucur sa aud asta
Marian Ramona
in anumite limite...
Utilizator anonim1880
credeam ca numai mie mi se intampla
Utilizator anonim1880
dar se poate face ceva pentru a depasi aceste stari?
Marian Ramona
Da!
Marian Ramona
Primul lucru pe care am putea sa-l facem in sensul reducerii anxietatii este acela de a ne schimba imaginea despre propria persoana si modul de a gandi in legatura cu noi
Marian Ramona
Strans legat de acest lucru, consider ca este important sa invatam sa devenim asertivi in relatiile cu ceilalti, deoarece ne ajuta sa ne pretuim propria persoana si sa impartasim sinele cu ceilalti, in contextul respectarii drepturilor si nevoilor celorlalti.
Marian Ramona
De asemenea, e bine sa stim si sa interiorizam faptul ca fiecare dintre noi are dreptul sa spuna NU, are dreptul de a face greseli, de a se balbai, de a nu intelege lucruri, de a fi indiferenti in anumite situatii, de a lua decizii pentru noi insine, de a fi diferiti, de a nu fi perfecti (ca perfectiunea nu exista!) etc.
Marian Ramona
Apoi, este important sa intelegem ce este anxietatea si cum functioneaza, cum la fel de importanta este si acceptarea ei ca stare.
Marian Ramona
In multe situatii sociale, anxietatea este fireasca, iar de foarte multe ori ne ajuta sa ne atingem obiectivele propuse (facilitand canalizarea energiei spre atingerea obiectivelor).
Marian Ramona
cum spuneam si mai sus
Marian Ramona
Si cireasa de pe tort, solutia pentru reducerea nivelului de anxietate este tocmai confruntarea fricii, adica expunerea la situatiile care genereaza teama.
Marian Ramona
Acest lucru se poate face treptat, pornind de la situatiile care produc cel mai mic nivel de anxietate, pana la situatiile care produc cel mai mare nivel de anxietate.
Marian Ramona
Bineinteles, cand nu reusim sa facem fata singuri acestor stari, ca se intampla si nu rar, si este absolut in regula, mai bine apelam un psiholog sau un psihoterapeut.
Marian Ramona
Iar cand aceste stari sunt foarte intense si ne dau viata peste cap, sa nu ne fie teama sa solicitam sprijinul unui psihiatru.
Marian Ramona
Cam asta a fost pentru astazi. Va multumim pentru participare! Pe curand!
Admin Oana Craciun
Multumim si o zi frumoasa!
Costi
Despre anxietatea de performanta (sexuala) ce se poate spune si cum trecem peste aceasta?
Utilizator anonim3169
Buna
Utilizator anonim4609
Buna seara
Utilizator anonim4609
Buna seara
Utilizator anonim5315
buna seara
Utilizator anonim5458
Buna . A pus stapanire pe mine aceasta stare rea .incerc sa ies din ea dar este foarte greu
Utilizator anonim5984
heiii
Utilizator anonim9202
smile
Utilizator anonim9916
Hello pot adresa o intrebare cuiva?
Utilizator anonim10101
Mai este cineva in acest grup?
Utilizator anonim12746
E careva?
Utilizator anonim13196
Buna!
Utilizator anonim22007
Este cine pe aici sa vb si cu mine despre anxietate si stări de neliniste
Utilizator anonim37116
Este cineva ?
Utilizator anonim37952
Bună!
Total users: 0

Customize

Reguli

Accesul in live chat este permis tuturor, inclusiv celor care nu sunt utilizatori ai platformei noastre, insa cu respectarea unor reguli de bun simt in cadrul conversatiei si a dreptului la libera exprimare.

Nu vor fi acceptate intrebarile sau comentariile care se abat de la subiectul propus si nici cele care sunt rautacioase ori aduc atingere drepturilor participantilor la live chat.

Pentru buna desfasurare a discutiei, haideti sa incercam sa adresam intrebarile pe rand si sa lasam timp specialistului sa va raspunda tuturor, astfel incat la final toata lumea sa plece acasa cu raspunsuri.

Va multumim si va asteptam in Live Chat!


Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*