Link pagina copiat!
Artă, bucurie și dăruire
16 februarie 2017
Adevarat sau fals: vinul si berea sunt alimente?
20 februarie 2017

Ești la școală sau la liceu și te gândești ce te așteaptă în viitor, ce facultate sau ce meserie să alegi care să ți se potrivească și în același timp să-ți aducă și o carieră frumoasă. Ei bine, experții au analizat trendurile pe piața muncii în următorii ani și au făcut o listă cu joburi de viitor la mare căutare și un top 10 al celor mai importante abilități de care va fi nevoie în 2020, indiferent de traseul ales.

Arhitectura și ingineria, alături de IT și matematica vor fi domeniile cu cele mai multe joburi de viitor, urmate de management, comerț și finanțe ori vânzări. La polul opus, joburile administrative, ce presupun activități de birou, vor înregistra cel mai mare declin în următorii ani, arată un studiu realizat de Forumul Economic Mondial.

Aceeași analiză, realizată pe baza informațiilor oferite de angajatori din întreaga lume, a mai scos la iveală că, în următorii 3-4 ani, peste o treime dintre aptitudinile cerute acum pe piața muncii nu vor mai fi considerate importante.

Joburi de viitor și abilități cerute de angajatori

Ce va fi: omul sau mașina?

Motivul: până în 2020, susțin experții internaționali, o mare parte din activitățile realizate de oameni vor fi automatizate, datorită evoluției roboticii, a inteligenței artificiale ori a biotehnologiei, ca urmare a digitalizării lumii, parte din așa-numita a patra revoluție industrială.

Partea bună este ca adolescenții din ziua de azi fac parte din Generația Z, care a crescut o dată cu revoluția tehnologică, și ca atare se vor adapta mai ușor la noile tendințe strâns legate de digital și de noile tehnologii incluse in joburi de viitor.

Mai mult, oricât de rapizi ar fi roboții, nu pot fi la fel de creativi precum noi, oamenii. Ca atare, creativitatea va fi în top 3 abilități necesare pe piața muncii în viitor, deși acum apare pe locul 10, și ne va ajuta inclusiv să găsim cele mai bune căi de a ne folosi de noile produse, tehnologii și metode de lucru.

Printre calitățile viitorului se mai numără inteligența emoțională și gândirea flexibilă, capabilă să se adapteze rapid la orice situație. Capacitatea de a rezolva probleme dificile rămâne prima în top, și acum, și în viitor, această calitate fiind necesară la orice loc de muncă.

Controlul calității și ascultarea activă nu mai apar menționate de angajatori ca fiind abilități obligatorii pentru viitoarele locuri de muncă, iar capacitatea de negociere, acum atât de importantă, va pierde teren peste câțiva ani.

Joburi de viitor și competențe-cheie în secolul 21

Dacă ar fi să creăm tabloul complet privind calitățile și competențele de care orice tânăr (elev, student) are nevoie în secolul 21 (16 în total), acestea s-ar împărți în trei categorii, potrivit specialiștilor:

 1. Cunoștințe de bază necesare pentru rezolvarea sarcinilor de zi cu zi:
 • Alfabetizare (scris și citit)
 • Utilizarea cifrelor
 • Cunoștințe din științe
 • Cunoștințe TIC (Tehnologia informației și a Comunicațiilor)
 • Educație financiară
 • Educație civică și culturală

 

 1. Aptitudini necesare pentru a face față provocărilor complexe:
 • Gândire critică / capacitate de a rezolva probleme
 • Creativitate
 • Comunicare
 • Colaborare

 

 1. Trăsături de caracter necesare pentru a face față mediului în permanentă schimbare:
 • Curiozitate
 • Spirit de inițiativă
 • Perseverență / Curaj
 • Adaptabilitate
 • Spirit de lider
 • Înțelegerea societății și a culturii căreia îi aparții.

Toate acestea se dobândesc și se dezvoltă acasă, în familie, la școală, alături de profesori și de colegi, precum și în societate, în grupurile de prieteni. Așadar este important să învățăm din fiecare situație și context și să ne dorim să evoluăm, astfel încât viitorul să ne deschidă cât mai multe uși.

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*