Link pagina copiat!
Somnul- un alt fel de hrană (Partea a III-a)
5 septembrie 2015
Talentul tanar sarbatorit la Gala Tanarului Actor
7 septembrie 2015

Află ce se întâmplă în corpul tău când eşti îndrăgostit 

Dacă ai fost îndragostit, ştii ca este un lucru pe cât de frumos, pe atât de complicat. Pe de-o parte te simţi minunat, pe de alta…parcă nu mai eşti chiar tu. Nu este de mirare! Cercetătorii au descoperit că iubirea are asupra creierului un efect similar cu cel al unui drog. Desigur, spre deosebire de droguri, iubirea nu este nocivă.

Când ne îndrăgostim, un cocktail de substanţe ne asaltează creierul. În fazele incipiente ale îndrăgostirii, corpul are cam acelaşi răspuns pe care îl are într-o situaţie stresantă: creşte nivelul adrenalinei şi al cortizolului. De aici şi acele senzaţii pe care le simţim când ne vedem cu cel iubit: ritmul inimii este mai alert, transpirăm mai mult sau ne înroşim.

Un alt “ingredient” al formulei incendiare este oxitocina, cunoscută drept ‘hormonul iubirii’. Ea susţine ataşamentul, ajută la formarea încrederii şi a empatiei. Pe de altă parte are şi un aspect mai nepăcut- poate de asemenea să determine comportamente precum invidia, gelozia şi neîncrederea.

Apoi mai este dopamina, un neurotransmiţător care stimulează sistemul de “dorinţa şi recompensa”, din creier, din care fac parte şi centrii plăcerii. Iată ce se întâmlă: scade pragul la care simţim plăcere. Cu alte cuvinte, ne simţim bine mult mai uşor. În acelaşi timp, devenim mai indulgenţi cu tot ce se întâmplă în jur, de aceea putem simţi că “toată lumea e minunată”.

Tot ea ne face să simţim mai puţin nevoia de mâncare sau somn. În schimb, ne gândim constant la cel drag, pentru că asta face să continuăm să fim recompensaţi cu acele senzaţii plăcute.

Ţi se pare totul prea siropos? Nu stii cum este sa fii indragostit ? Am veşti bune: un studiu a arătat că atunci când asculţi muzica preferată poţi avea stări similare cu cele pe care le-ai simţi dacă ai fi îndrăgostit.

Psiholog Marana Ana Laura Papagheorghiu

Ai tăit pe pielea ta unele din senzaţiile descrise mai sus?

1 Comment

  1. Iasmina Katia spune:

    Da, am trăit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*