Link pagina copiat!
Dependenta de jocuri video – pe bune?!
11 aprilie 2016
5 greseli pe care le faci inainte sa adormi
13 aprilie 2016

Desi este un cuvant format doar din doua litere, pentru multi este foarte dificil sa ii refuze pe ceilalti, chiar si atunci cand cerinta respectiva ii dezavantajeaza. Totusi, sa inveti sa spui Nu in momentele potrivite te ajuta sa iesi din multe situatii neplacute si iti pot salva o gramada de timp.
Pot fi mai multe motive pentru care sa refuzi pe cineva: poate un prieten te roaga sa il ajuti cu tema la matematica cand tu ai promis deja ca vei fi in alta partea in aceeasi zi, sau poate ca ai ajutat un prieten cu o tema la matematica, iar acesta se asteapta sa ii acorzi ajutorul la fiecare noua tema pe care o are de facut. Iata ce trebuie sa stii cand vrei sa refuzi.

• Nu esti responsabil pentru toti si toate, doar pentru ca cineva iti spune asta. Acorda-ti sansa sa refuzi pe cineva care te preseaza cu ceva ce nu iti doresti sa faci sau nu ai posibilitatea sa oferi. Daca un coleg iti cere sa copieze de la tine in timpul unei lucrari, nu inseamna ca trebuie sa faci acest lucru, riscand ca profesorul sa te sanctioneze din cauza acestuia, sau pur si simplu ca altcineva sa profite de timpul si munca pe care tu le-ai dedicat studiului.

• Pregateste cateva argumente – cateodata este greu sa refuzi fara sa oferi o motivatie, de aceea este posibil sa-ti fie mai usor daca pregatesti dinainte acele argumente care iti sustin decizia. De exemplu, daca cineva insista sa mergeti impreuna intr-o excursie pe care nu ti-o doresti, poti motiva faptul ca nu te incanta activitatile propuse de organizatori sau nu iti place locatia.

• Raspunde ferm: cand refuzi pe cineva nu lasa loc de interpretari si asigura-te ca mesajul tau a fost perceput clar. De multe ori te poate ajuta daca te uiti in ochii persoanei respective si pastrezi in acelasi timp o voce hotarata pentru decizia ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*