Link pagina copiat!
ÎNVAȚĂ CU CAP. Strategii specifice de învățare – cum să memorăm munți de informație
31 martie 2017
Dezbatere la Iași. Dau la facultate sau urmez o meserie?
31 martie 2017

O buna planificare si organizare te pot ajuta sa inveti mai repede. FOTO: Unsplash

Continuăm seria de articole utile despre strategii care să te ajute la școală sau la liceu cu niște idei pentru a învăța mai repede și eficient. Probabil îţi este foarte cunoscut scenariul următor: eşti elev şi eşti implicat într-o mulţime de proiecte şi activităţi interesante. Te gândeşti să urmezi o facultate pentru care are nevoie de cunoştinţe solide din liceu. Nu prea ştii cum să reuşeşti să înveţi eficient şi să te implici şi în proiectele extraşcolare.

Vestea bună este că pentru a avea rezultate bune la şcoală nu este nevoie să renunţăm la hobby-urile noastre. De cele mai multe ori nu e nevoie nici să petrecem mai mult timp învăţând, ci să o facem mai eficient. Eficienţa acesta nu este ceva SF, ci se reduce la câteva obiceiuri corecte de învăţare.

Obiceiuri corecte de învățare rapidă:

  1. Evită să înveţi totul într-o singură sesiune de învăţare, pe ultima sută de metri. Cu siguranţă te vei stresa prea tare, te vei frustra şi mintea ta nu va mai asimila conţinutul. Învaţă din timp, în sesiuni scurte, de 30-60 minute, cu pauze între ele.
  1. Planifică-ţi orele de studiu. Identifică intervalul de timp în care mintea ta preferă să înveţe. Fă-ţi o rutină pentru a învăţa aproximativ în intervalele identificate şi păstreaz-o. De ce? Pentru că vei vedea că mintea ta se va obişnui cu aceste intervale şi va fi pregătită să asimileze mai uşor.
  1. Învaţă întâi la materia cea mai dificilă pentru tine. Ceea ce e greu sau nu îţi place necesită efortul cel mai mare şi consumă multă energie. Aşadar, după ce termini cu acesta, va fi mai uşor să înveţi la restul materiilor. În plus, vei scăpa mai repede de lucrurile neplăcute.
  1. 4. Asigură-te că ştii ce trebuie să înveţi şi că ai toate materialele necesare. Ne ajută să grăbim învăţarea dacă la început ne asigurăm că avem tot ce ne trebuie, că ştim exact ce aşteaptă profesorul de la noi să învăţăm, precum şi cum să rezolvăm o anumită temă, un proiect etc.
  1. Asigură-te că înveţi în locul potrivit. Identifică un loc preferat pentru a învăţa (în camera ta, în birou, în grădină, la un ceai etc.), apoi asigură-te că nu te deranjează nimeni şi nimic pe parcursul învăţării (părinţi, TV, telefon, Facebook etc.). Dacă te laşi distras, îţi vei pierde repede concentrarea. În schimb, dacă, spre exemplu, laşi telefonul deoparte 30 de minute, vei reuşi să termini de învăţat şi să revii la el.

Succes şi eficienţă!

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca

Mai multe despre strategiile de învățare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*