Link pagina copiat!
Intrebari frecvente despre scoala partea I
21 noiembrie 2015
Cum imi dau seama daca ma place?
23 noiembrie 2015

Continuăm seria de întrebări frecvente despre școală cu sugestii pentru ceea ce poți face în diverse situații. Poți considera aceste răspunsuri drept ghid de îndrumare pentru, nu înseamă că soluțiile propuse sunt singurele opțiuni corecte pe care le ai la dispoziție . În funcție de situația cu care te confrunți încearcă să te adaptezi astfel încât să reușești să obții ceea ce îți dorești.

Mă străduiesc să obțin rezultate bune, dar părinții îmi spun că nu-mi dau interestul pentru școală, ce pot să le spun?
Părinții își doresc întotdeauna pentru copiii lor să aibă parte de succes și rezultate de care să se simtă mândri. Pentru că și ei sunt ocupați cu problemele de zi cu zi este posibil câteodată să piardă din vedere că și tu te străduiești la rândul tău. Încearcă să ai o discuție într-un moment în care vă simțiți relaxați. Descoperă care sunt motivele pentru care ei spun că ar trebui să depui mai mult efort și explică-le punctul tău de vedere. În felul acesta deschideți un dialog despre așteptărilor lor, dar și cum te pot sprijini mai mult.

Vreau să scap de timiditate în preajma colegilor, cum să fac asta?
Cea mai bună metoda prin care să depășești timiditatea este să exersezi diverse situații. De exemplu, poți încerca într-o pauză să vorbești cu un coleg cu care nu faci asta de obicei. Poți exersa în oglindă salutul, un zâmbet, câteva lucruri pe care le-ai spune exact cum fac și actorii. Acest lucru te va ajuta să te simți mai confortabil cu ideea de a aborda tu pe cineva. Cu cât exersezi mai mult conversațiile cu cei din jur, cu atât mai ușor va fi de fiecare dată.

Mă simt copleșit de teamă înainte de teste, ce pot să fac să mă concentrez mai bine?
Evaluarile fie că sunt forma unor lucrări de control, fie teze sau simulari înainte de examene s.a.m.d îți solicită multă energie. Încearcă să descoperi întâi care sunt adevăratele cauze ale temerilor tale și să rezolvi problema de acolo. De cele mai multe ori nu testul este cel care ne sperie ci gândul la o notă mică și reacția celorlalți. Gândește-te întâi dacă temerile tale sunt întemeiate sau se bazează pe gânduri negative pe care ți le faci singur. Dacă teama îți afectează capacitatea de concentrare, încearcă să vorbești cu un consilier școlar sau cu un adult în care ai încredere. E normal să ceri ajutorul cuiva când simți că nu te descurci singur.

Cum pot să ajut pe cineva pe care colegii îl supără și tachinează mereu?
Încearcă să fii alături de persoana respectivă. De multe ori, simplu fapt că are pe cineva aproape poate să ofere mai multe încredere victimei, să se simtă mai bine și îi descurajează pe ceilalți să continue cu tachinările. Mergeți împreună la masă sau în pauze, acest lucru o va face să se simtă acceptată și că nu face nimic greșit. Vorbește cu colegii să își oprească comportamentul pentru că nu este amuzant, fii ferm când spui asta. Încurajează persoana respectivă să nu raspundă provocărilor, să îi ignore sau să trateze situația cu umor. Sunt lucruri care de multe ori îi descurajează pe ceilalți.

În cazul în care colegii ajung să devină violenți, amenință și consideri că victima este în pericol să fie rănită sau să își facă rău vorbește urgent cu un adult care să ia măsuri rapid.

Ai și alte întrebări despre ceea ce se întâmplă la școală? Ne poți scrie în secțiunea de comentarii sau pe forum.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*