Cu siguranță ați auzit de conceptul de inteligență emoțională. O serie de cercetări susțin că aceasta este importantă pentru succesul în relațiile cu ceilalți, în dezvoltarea personală și a carierei. Dar la ce se referă inteligența emoțională? Aceasta este o colecție de competențe pe care ni le putem dezvolta eficient dacă ne oferim experiențe de învățare valoroase. Cele mai importante competențe care intră în componența inteligenței emoționale sunt:
- Cunoașterea de sine- se referă la conștientizarea emoțiilor pe care le simțim într-o anumită situație, înțelegerea realistă a propriilor abilități, cunoașterea strategiilor de a face față situațiilor stresante, încrederea în propriile resurse și strategii.
- Gestionarea emoțiilor proprii– se referă la controlul propriilor emoții astfel încât acestea să nu interfereze cu funcționarea noastră optimă și să faciliteze acțiunile noastre; de asemenea, presupune recuperearea optimă după situații de stres.
- Conștientizare socială- se referă la recunoașterea emoțiilor celorlalți, înțelegerea situațiilor din perspectiva celorlalți; deschiderea spre relații sociale noi.
- Abilități interpersonale – se referă la reacții care arată respect față de ceilalți, abilitatea de a interacționa sănătos și pozitiv în situațiile sociale, de a influența, persuada și coordona alți oameni, precum și de a coopera cu aceștia.
Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca