Link pagina copiat!
Prelucrarea sau organizarea materialului de invatat
12 noiembrie 2014
Capcanele timpului liber
19 noiembrie 2014

Alegerea unor cursuri de pregătire, a unui liceu, şcoli profesionale şi a unei cariere implică mai mulţi paşi pe care e necesar să îi faci.
Aceştia sunt importanţi deoarece in funcţie de ei vei avea satisfacţia că ai ales ceva bun pentru tine.confused

 1. Cunoaşte-te pe tine!

Află la ce anume te pricepi, încercând să:

 • Îţi răspunzi la următoarele întrebări:
 • Cine sunt eu? Care sunt caracteristicile tale personale, interesele, calităţile, deprinderile, competenţele, pasiunile/hobby-urile, capacitătile, stilul tău de viaţă.
 • Ce vreau să fac? Care sunt obiectivele tale pe termen scurt, mediu şi lung;

E important să te gândeşti şi la cine te ajută sau te poate ajuta şi anume, care este reţeaua de persoane semnificative pentru tine: părinţii, alte rude, profesori, antrenori etc.

 • Te implici în activităţi atât la şcoală cât şi în afara ei. Astfel vei cunoaşte mai bine ce îţi place, la ce te pricepi şi ce vrei să faci mai departe.

De exemplu poţi fi mai bun la anumite sporturi. Observi şi tu că te pricepi, văd şi ceilalţi:prieteni, colegi, antrenori şi profesori. Ştiind asta, poţi să cauţi informaţii despre facultate sau alte cursuri de pregătire în sportul la care te pricepi şi îţi place.

 1. Caută informaţii

Ai nevoie de informaţii şi pentru asta e important să cauţi şi să explorezi pentru a alege ceea ce este mai bun pentru tine.sherlock-holmes-462957_640

Informaţiile de care ai nevoie le poţi obţine din mai multe surse:

 • Materiale tipărite: broşuri, pliante, reviste de specialitate pe anumite domenii.
 • Materialele audiovizuale: CD-uri, emisiuni, înregistrari pe youtube care te ajută să obţii informaţii despre educaţie şi diferite ocupaţii, care te pot ajuta în alegerea unei cariere.
 • Discuţii cu persoane care îţi pot oferi informaţii – fie profesori cu care te poţi sfătui în legătură cu pregătirea pe care poţi să o urmezi, fie persoane care lucrează în anumite domenii, de la care poţi afla lucruri care să te clarifice şi mai mult în alegerea ta. Cel mai util e să vorbeşti cu ambii.
 • Experienţa directă – îţi aduce foarte multe informaţii legate de pregătirea şi cariera pe care poţi să o urmezi.

Cum poţi face asta?:

 • te implici în activităţi de voluntariat- hyperlink secţiunea din plaforma legată de voluntariathappy-35164_640
 • ajuţi profesorul la anumite cursuri, te implici în proiecte ale şcolii dar şi în afara şcolii;
 • munceşti pe perioada vacanţelor;
 • observi alte persoane în timp ce fac anumite lucruri şi te alături lor

Prin toate aceste experienţe directe obţii informaţii foarte bune şi ai posibilitatea de a vedea cum te simţi prin implicarea ta în anumite activităţi, ce te atrage, la ce te pricepi şi ce îţi doreşti să cunoşti mai mult.

 1. Caută un specialist

Dacă nu ştii sigur ce anume să alegi, te poţi consulta cu un psiholog vocaţional.

Acesta te poate ajuta să te clarifici şi poţi afla, cu ajutorul lui, ce abilităţi ai şi cam ce liceu, facultate sau meserie ar fi potrivite pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*