Adolescenții tind să-și piardă identitatea și contactul cu propriile emoții încă de la cinci- șase ani. Băieții încep să primească deja mesajele culturii populare la vârste atât de fragede încât starea de autenticitate este virusată profund.
Cultura populară venită prin părinți, cadre didactice, antrenori, mass-media și continuată de grupul de băieți cu care te însoțești imprimă ideea de cum ar trebui să te comporți ca un bărbat adevărat:
Aceste mesaje și altele semănătoare te fac să te porți așa cum crezi că ar trebui să se poarte un viitor bărbat, dar poate că renunți la cine ești tu cu adevărat.
Unul din mesajele transmise băieților este că e un semn de bărbăție să-i terorizezi pe cei care sunt diferiți: mai puțin sportivi, cu aspect diferit, vulnerabili, săraci, emotivi, etc. Cei care ajung să-i terorizeze pe ceilalți sunt adesea exact cei care sunt nesiguri pe masculinitatea lor și maschează această nesiguranță cu un comportament violent și agresiv. Un alt motiv ar fi dorința lor de a deveni populari.
Un viitor bărbat învățat să-și înghețe emoțiile va dezvolta mult mai greu o relație armonioasă, cu adevărat intimă. Relațiile bazate pe conexiune emoțională sunt sănătoase și îți aduc bucurie și împlinire. Cu o astfel de relație, vei reuși mai ușor să fii fericit, vei trece mai ușor peste greutăți și te vei bucura mai mult de viață.
Pierderea adevăratei personalități nu se întâmplă tuturor, dar li se întâmplă multora și este important să fii conștient de acest pericol.
Ascunzând cine ești și ce vrei cu adevărat poți ajunge să-ți pierzi încrederea în tine.
Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău