Link pagina copiat!
STUDIU București, capitala europeană cu cei mai mulți adolescenți care fumează zilnic
4 octombrie 2017
Ce este abuzul emoțional și cum îl recunoaștem
10 octombrie 2017

Relațiile și sexul nu sunt superficiale, pentru cei mai mulți adolescenți. Foto: unsplash.com

Continuăm campania despre identitate și cultură la vârsta adolescenței cu un articol despre sex. Mulți adolescenți confundă sexul cu identitatea sexuală. O explicație poate fi versiunea exagerată și nerealistă pe care mass-media o arată despre sex. O foarte mare parte din ce arată mass-media e legată de sex, iar aceasta are efect direct asupra propriei tale atitudini față de sex.

Iată câteva întrebări asupra cărora te încurajez să reflectezi:

Crezi că trebuie să arăți și să fii sexy ca să atragi atenția cuiva?

Crezi că sexul este cea mai importantă parte a vieții tale?

Crezi că totul se învârte în jurul sexului?

Crezi că ar trebui să faci sex ca să fii popular sau ca să te integrezi într-un grup?

Crezi că virginitatea este o povară sau un stigmat?

Ai ajuns la concluzia că sexul este ceva superficial, fără o importanță prea mare, prin urmare nu te mai interesează consecințele lui?

Mass-media utilizează sexul în scop mercantil pentru a te manipula. Astfel, te vei uita la un anumit film, vei cumpăra produse despre care tu crezi că te vor face mai sexy sau mai popular(ă), vei adopta o imagine care să te facă să arăți precum cineva dintr-o revistă sau dintr-un film, ori de la TV.

Evită să te lași amăgit(ă) de mesajele din reclame, emisiuni, seriale, muzică, de pe net sau YouTube. Acestea sunt mesaje distorsionate despre modul în care voi, adolescenții, interacționați. Iar în această perioadă a vieții voastre începe să vi se dezvolte identitatea sexuală.

Identitatea sexuală ține de cum te simți ca băiat sau fată, de cum crezi că ar trebui să te porți ca fată sau băiat. Unele persoane au comportament asexuat, adică se simt mai bine atunci când nu adoptă un comportament specific unui anume sex. Indiferent de identitatea noastră sexuală, suntem cu toții extrem de asemănători. Toți ne temem de lipsa noastă de experiență, de faptul că vom fi judecați sau că nu vom reuși să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor din cauza stresului.

Pentru cei mai mulți dintre voi, relațiile și sexul nu sunt superficiale așa cum sugerează aceste mesaje. Amintește-ți că mesajele mass-mediei sunt cu scop preponderent comercial și rolul lor este să-ți manipuleze gândirea. Evită să te lași păcălit. Descoperă cine ești tu cu adevărat. Doar așa vei fi cu adevărat un adolescent fericit!

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău

2 Comments

  1. Petree spune:

    Am 15 ani şi când încerc să întrețin un act sexual nu obțin erectie..De ce?

  2. Adolescenteen spune:

    Salut Petre. Sunt putine informatii in intrebarea ta. Daca pana acum ai avut erectii si ele nu se mai intampla in anumite momente, raspunsul este probabil de natura emotionala, legat de felul in cate te simti sau gandesti despre ce urmeaza sa se intample. Da-ne mai multe detalii ca sa intelegem si in orice caz, nu uita de importanta folosirii prezervativului, care te poate salva de multe probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*