Link pagina copiat!
Sarcina la vârsta adolescenței
29 septembrie 2017
Identitatea și cultura – articol destinat adolescenților (viitori bărbați)
30 septembrie 2017

HEPATITA B

 Dragii noştri, în articolul de astăzi vom aborda o altă infecţie care se transmite inclusiv pe cale sexuală şi anume, Hepatita B.

 

CE ESTE?

Hepatita B este o afecţiune a ficatului cauzată de virusul hepatic B (VHB). Poate că aţi auzit deja, că există mai multe tipuri de viruşi (A, B, C, D, E) care pot conduce la apariţia hepatitelor, însă aceştia diferă între ei în privinţa modului de transmitere şi a gravităţii bolii pe care o generează.

 

CUM SE TRANSMITE?

Principala cale de transmitere a virusului hepatitei B este cea sexuală, însă se poate transmite şi de la mama infectată la făt şi, totodată, prin sânge, produse derivate din sânge sau alte fluide corporale care provin de la persoane infectate.

 

SIMPTOME

În general, hepatita virală B nu se manifestă, fiind recunoscută drept o boală „tăcută”. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta simptome similare cu cele ale gripei: febră uşoară, cefalee, oboseală, pierderea poftei de mâncare, greaţă şi vomă, erupţii pe piele, colorarea pielii şi a ochilor în galben etc.

 

COMPLICAŢII

Specialiştii spun că infecția cu virusul B poate fi acută sau cronică şi că în 95% din cazurile cu hepatită acută, sistemul imunitar al organismului uman este capabil să elimine virusul din organism și să se vindece complet în câteva luni. Însă, atunci când sistemul imunitar nu poate lupta împotriva virusului, boala devine cronică și persistă toată viața cu riscul de a dezvolta alte boli grave cum ar fi: insuficiența hepatică, ciroza hepatică sau chiar cancerul hepatic.

 

DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT

Medicul va diagnostica hepatita virală B în baza istoricului de sănătate, a efectuării examenului fizic și a unor teste de sânge, iar tratamentul depinde de cât de activ este virusul în organism și de riscul de a prezenta leziuni ale ficatului. Din păcate, în faza cronică, tratamentul nu elimină complet virusul din organism, ci ajută la reducerea cantităţii de virus până la nivelul la care nu mai poate fi detectat, prin analize, în sângele persoanei infectate.

 

 

PREVENIRE

Vestea bună este că, faţă de alte infecţii, pentru prevenirea infectării cu virusul hepatic B, există vaccin! În acest sens, vă recomandăm să luaţi legatura cu medicul de familie pentru mai multe detalii.

 

Este important de ştiut faptul că vaccinul oferă protecție împotriva infectării cu virus hepatic B cel puțin 20 de ani şi că are o eficacitate de 95% împotriva hepatitei B, doar dacă sunt administrate toate dozele necesare (3 sau 4 administrări, după caz). Cu toate acestea, în general, vaccinul nu este folosit pe scară largă, ci doar de cei care fac parte din categorii cu risc crescut de infectare (personal sanitar, persoane cu parteneri sexuali multipli sau cele care suferă de anumite boli).

 

De asemenea, pe lângă vaccinare, infecția cu virusul hepatitei B se mai poate preveni prin:

  • evitarea contactelor cu fluidele corporale ale unei persoane;
  • utilizarea de mănuși de cauciuc sau de latex atunci când se intră în contact cu sângele sau fluidele corporale ale altor persoane;
  • evitarea relațiilor sexuale întâmplătoare;
  • folosirea prezervativului în cazurile în care istoricul medical al partenerului este incert;
  • evitarea utilizării în comun cu alte persoane de ace, seringi sau a instrumentelor utilizate în realizarea manichiurii / pedichiurii etc.

 

 

Ramona Marian,

Psiholog

Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*