O prietenie poate trece peste obstacole, când îţi recunoşti greselile.
Ţi s-a întâmplat să greşeşti faţă de un prieten sau să-ţi dai seama după ce ai răspuns într-un fel anume că nu era cel mai potrivit lucru de zis în situaţia respectivă? Probabil că da, căci tuturor ni se întâmplă asta câteodată. Nimeni nu e perfect. E drept că uneori simţim nevoia unui buton magic de “undo” care, însă, în viaţa reală nu există. Dar ajută să ştim că majoritatea oamenilor au trecut prin situaţia respectivă cândva. Ceea ce face diferenţa este ce alegi să faci ulterior.
Şi pentru a-ţi veni în ajutor în această problemă îţi oferim mai jos câteva idei.
Foloseşte-te de puterea scuzelor sincere. Exprimarea părerii de rău poate aduce vindecare asupra sentimentelor de tristeţe sau furie. E nevoie de curaj pentru a recunoaşte că ceea ce ai făcut este greşit. Încearcă să spui: “Cuvintele pe care le-am spus zilele trecute au fost o dovadă de insensibilitate din partea mea şi le regret. Nu este corect, am judecat, am bârfit şi nu mă simt bine pentru ce am făcut. Vreau să-mi cer scuze, am dat-o în bară.”
Elementul important atunci când spui că-ţi pare rău este sinceritatea. Când ne cerem scuze trebuie să o facem pentru că ne pare într-adevăr rău de cât de rănit ar putea să se simtă celălalt. Scuzele nu ar trebui să reprezinte o modalitate de a ne proteja propria imagine sau de a ne face plăcuţi. Dacă este vorba mai mult de noi şi de cum putem beneficia de pe urma lor, nu vor părea deloc reale.
O altă caracteristică a regretului sincer este intenţia de a ne schimba. Arată-i persoanei respective că nu vei lăsa să se mai întâmple acel lucru. Ai putea să le spui şi prietenilor: “voi fi mai atent cu ceea ce voi gândi şi voi spune pe viitor despre oameni. Voi face un efort să fiu mai drăguţ şi mai pozitiv cu oamenii şi să nu mai vorbesc pe la spatele lor, mai ales atunci când sunt prieteni implicaţi”.
A-ţi cere scuze în particular este cea mai bună soluţie. Dar dacă nu te descurci să ai o discuţie faţă-n faţă, îi poţi scrie un bilet. Oricare ar fi modalitatea pe care o alegi, asigură-te că te-ai simţi confortabil dacă ceea ce îi spui va fi împărtăşit altor prieteni.
Să sperăm că prietenii îţi pot accepta scuzele, dar nu fi descurajat dacă aceasta nu se va întâmpla pe loc. Unele persoane pot ierta cu uşurinţă. Altele însă, pot simţi nevoia să se gândească la ceea ce le-ai spus şi să le ia timp să-şi vindece sentimentele rănite sau să lase în urmă furia, ori să-şi reconstruiască încrederea. Tu fă cât poţi de bine ceea ce ţine de tine. Restul ţine doar de ei.
Iartă-te şi pe tine. Putem învăţa din greşeli. Concentrează-te pe repararea situaţiei, nu pe retrăirea ei în minte. Dacă eşti prea critic cu tine s-ar putea să nu te ajute. Nici nu poţi şterge cu buretele faptele doar gândindu-te la nesfârşit la ceea ce ai spus sau stăruind asupra ce i-ai fi putut spune în loc. Mergi mai departe. Canalizează-ţi energia pe a încerca să faci lucrurile bine şi să-ţi îmbunătăţeşti intenţiile pe viitor.
Dacă ai şi tu un exemplu personal care să ne ajute şi te simţi liber să-l împărtăşeşti, te rugăm să completezi în rubrica de comentarii de mai jos.