Link pagina copiat!
Ultima noapte de vacanta, prima zi de scoala
13 septembrie 2015
Ce sa-ti iei de mancare la scoala
14 septembrie 2015

Trecerea de la şcoala generală la liceu poate fi o provocare pentru oricine. Profesori noi, colegi noi, materii noi şi o cu totul altă atmosferă. Toate acestea îţi pot provoca un sentiment de teamă, pentru că ai în faţă o grămadă de lucruri noi pe care nu le cunoşti.

Ce poţi face este să priveşti liceul ca pe o nouă etapă, din care vei ieşi cu multe cunoştinţe noi. Atât în ceea ce priveşte materiile pe care le studiezi, dar şi cunoştinţe despre prieteni şi oameni şi mai ales, vei ajunge să te cunoşti mai bine pe tine însuţi.

Ca să-ţi fie mai uşor, cel puţin în prima parte a anului, iată câteva sfaturi pe care să le iei în considerare pentru clasa a 9-a.

1. Interacţionează cu colegii
Indiferent că ai în aceeaşi clasă sau în clasele vecine foşti colegi din şcoala generală, încearcă să faci cunoştinţă cu cât mai mulţi colegi noi. Ai ocazia să întâlneşti oameni cu interese comune şi preferinţe comune.
Zâmbeşte-le celorlaţi şi nu te izola într-un loc aşteptând să te bage cineva în seamă. Cel mai probabil şi ceilalţi sunt la fel de temători.

2. Încearcă să ai o înfăţişare plăcută
Dincolo de zâmbet şi o atitudine pozitivă, colegii se vor apropia mai uşor de tine dacă nu miroşi a transpiraţie, te speli zilnic pe dinţi, iar hainele tale sunt curate.
Tuturor ne plac oamenii care au grijă de ei înşişi, iar percepţia celorlalţi este foarte importantă.

3. Fă cunoştinţă cu colegii mai mari
Profită de ocazii să te împrieteneşti cu colegi mai mari. Fiind de mai mult timp în liceu, aceştia îţi vor putea da sfaturi şi îndrumări referitoare la materii, profesori şi cum să te adaptezi mai repede. Ei au trecut deja prin perioada cu care te confrunţi şi îţi pot povesti din propriile experienţe cum să tratezi anumite situaţii.

4. Participă la evenimentele organizate de şcoală
Experienţe de voluntariat, cercuri de lectură, sau balul bobocilor. Sunt oportunităţile perfecte pentru a-ţi cunoaşte mai bine colegii de liceu.

5. Explorează mai multe grupuri
Într-o clasă se formează inevitabil mai multe grupuri. Dacă în prima zi ai interacţionat doar cu un grup, nu înseamnă ca nu poţi încerca şi altele. Pe măsura ce vei cunoaşte oamenii mai bine, vei prinde afinităţi şi pentru alte grupuri cu care îţi vei petrece timpul mai mult. E normal să se întâmple aşa.

6. Fă-ţi temele
Vei descoperi că la liceu ritmul de lucru este unul mai intens sau pur şi simplu diferit de cel cu care erai obişnuit în generală. Va trece ceva timp până te vei obişnui.
Partea bună este că te vei simţi mândru de tine când reuşeşti să stăpâneşti o materie care la început ţi se părea dificilă. Poate aşa vei descoperi o înclinaţie pentru o nouă materie, fie că e Biologie, Chimie, o limbă străină sau orice altceva.

7. Respectă profesorii
Indiferent de materiile care îţi plac şi îţi displac, comportamentul faţă de profesori trebuie să fie unul politicos. Pentru că sunt mai mari decât tine, pentru că au mai multe cunoştinţe, pentru că te pot ajuta când întâmpini dificultăţi şi pentru că vor fi, pentru o bună perioadă de timp, oamenii de la care vei învăţa o grămadă de lucruri.

8. Participă la clasă
Fă-te remarcat. Când profesorii pun întrebări, când se propune ca cineva să citească ceva la ore, nu te ascunde încercând să nu fii obervat. Chiar dacă nu dai un răspuns corect, nu e cazul să intri în panică. Eşti la început şi e normal să greşeşti. Nu te descuraja şi profită şi de alte ocazii să răspunzi.

9. Povesteşte-le părinţilor cum e la şcoală
Îţi face bine să vorbeşti cu cineva apropiat despre noile experienţe la şcoală. Cu siguranţă şi părinţii tăi sunt curioşi să ştie cum ţi se pare. Chiar dacă ţi se pare obositor la început şi ai nevoie de timp doar pentru pentru tine, comunică şi cu părinţii.
Dacă ai probleme la şcoală: colegi care fac glume răutăcioase sau se iau de tine fără motiv, profesori care se comportă nepotrivit, prea multe teme care te depăşesc, vorbeşte cu părinţii tăi. Lucrurile nu se vor rezolva de la sine, părinţii te pot ajuta fie cu sfaturi, fie luând atitudine pentru a rezolva problemele.

10. Nu uita de vechii colegi si prieteni
Nu doar tu treci prin experienţa asta ci şi vechii tăi colegi. Reia vechile legături şi povestiţi împreună ce înseamnă trecerea în clasa a 9-a pentru fiecare din voi. Cu siguranţă aveţi trăiri şi temeri comune, dar şi experienţe diferite. Ambele te vor ajuta să depăşeşti cu succes această perioadă de adaptare şi vei avea mai multă încredere în forţele proprii.

Mult succes în noul an şcolar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*