Link pagina copiat!
De ce suntem superstițioși?
4 septembrie 2017
Cum le arătăm celorlalți că ne pasă?
4 septembrie 2017

Obstacolele care stau în calea unei stări de bine sunt acele gânduri toxice care îți întunecă rațiunea, diminuează încrederea și generează o imagine de sine scăzută. Principalele gânduri neproductive și modalitatea de a le surmonta le voi enumera, în cele ce urmează:

Gândul toxic: Mi-e frică de eșec.

Efectul generat: Îți taie elanul

Gândindu-te permanent la greșelile pe care le-ai făcut în trecut sau la lucrurile pe care le-ai gestionat greșit nu are nici un sens. Folosește experiența acumulată, asigură-te că ai învățat lecțiile necesare din aceste experiențe. Cu mult curaj îndreaptă-ți atenția spre ceea ce are viitorul de oferit.

Gândul toxic: Mereu mă compar cu cei din jur.

Efectul generat: Urmărești să devii ca ei.

Capcana vine din faptul că ai tendința de a te uita la cei din jurul tău și de a observa doar aspectele lor pozitive sau doar acele lucruri la care ceilalți sunt mai buni decât tine. Prin acest demers vei ajunge să-ți dorești să devii ca ei. Cu toate acestea, secretul succesului, în orice aspect al vieții, este să descoperi ce anume te consacră pe tine ca unicitate, ce poți face tu în mod deosebit și unic. Prin urmare concentrează-te permanent pe o bună cunoaștere de sine, pe identificarea de soluții și crearea de strategii care să te conducă mai aproape de ceea ce îți dorești.

Gândul toxic: Mi-e frică să fiu criticat/ă.

Efectul generat: Îți abandonezi visele.

Cu toții avem vise, idealuri. Se întâmplă deseori să renunțăm la ceea ce ne dorim doar din teama că am putea fi judecați pentru alegerile sau pasiunile noastre. Însă părerile celor din jur te afectează doar în măsura în care tu permiți acest lucru. Tu ești singurul/a care poate să închidă sau să deschidă ușa către casa sufletului tău. La ce îți folosește să mulțumești pe toți în speranța că doar așa vei putea păstra pe ceilalți lângă tine. Fii curajos/curajoasă și urmează-ți visele!

Gândul toxic: Văd doar neghina din sacul meu

Efectul generat: Arunc din sac grâul cel bun și roditor

În fiecare zi ai impresia că ceva merge prost – la tine, la școală, la cei apropiați (prieteni, familie). Renunță la dramatism. Agitația interioară și neliniștea nu pot să-ți dea o stare de bine. Este un obicei care te distruge. Toate aceste emoții negative sunt precum neghina. Ele te împiedică să vezi grâul din sacul tău. Concentrează-te asupra lucrurilor pozitive din viața ta sau din proximitatea ta. Caută să repari ceea ce poate fi reparat și mergi mai departe.

Gândul toxic: Am o scuză pentru orice.

Efectul generat: Scuzele nu-ți aduc nimic bun.

Ai o mulțime de proiecte, multe idei despre ce ai putea să faci, dar nu găsești nicicând timp să începi să le pui în practică. Te simți obosit/ă. Nu ai suficient timp astăzi. Ai o stare de indispoziție și decizi s-o lași pe altă dată. Te regăsești în aceste ipostaze? Justificările și scuzele nu vor aduce nimic bun în viața ta. Un amic îmi spunea că în viață nu contează efortul depus ci rezultatul la care ai ajuns. Mi-a luat ceva timp până am înțeles înțelepciunea ascunsă. Singura metodă prin care poți obține ceva este să treci la acțiune. Iar dacă rezultatele întârzie să apară, atunci schimbă strategia sau abandonează proiectul și canalizează-ți atenția într-o altă direcție.

Nu este atât de dificil pe cât pare. Important este să fii capabil/ă să-ți identifici propriile mecanisme sabotoare și să le combați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*