A face greșeli este inevitabil. Cu toții ne dorim să facem cât mai puține greșeli, să le evităm cât se poate de mult, deoarece avem o frică legată de costurile care vin odată cu greșeala comisă. Da, de mici suntem educați să avem o anumită conduită, maniere, comportamente pe care să nu le încălcăm, apoi la școală suntem sfătuiți să fim atenți, să nu greșim, întrucât aceasta poate atrage după sine note mai mici sau atenționări. În grupul de prieteni, din nou, greșelile pot fi sancționate, iar întorși acasă ne putem trezi cu diferite observații primite de la părinți, deoarece am neglijat anumite înțelegeri.
Desigur, nimeni nu își propune să facă greșeli, însă trebuie să recunoaștem că greșim cu toții, mai mult sau mai puțin. Important este să recunoaștem acest lucru și să încercăm să învățăm ceva din fiecare experiență de acest gen.
Greșelile reprezintă experiențe de învățare pe care le putem valorifica și este important să învățăm să le privim în acest mod. Dacă nu ești convins, gândește-te la momentul în care ai încercat să înveți, spre exemplu, mersul pe bicicletă. Au existat momente când ai căzut, te-ai lovit, însă ai învățat din greșeli cum trebuie să îți păstrezi poziția corectă astfel încât să îți menții echilibrul. Prin urmare, greșelile îți arată unde este bine să îți îmbunătățești abilitățile, unde mai este nevoie să lucrezi.
Mai mult, greșelile ne ajută să aprofundăm anumite cunoștințe. Spre exemplu, ai dat un test la matematică și nu prea te-ai descurcat. Poate părea descurajator când nota primită a reflectat acest lucru, însă privește situația și din altă perspectivă: identifică genul de exercițiu/ problemă la care nu te-ai descurcat, revino asupra explicației primite la predarea lui sau poți cere ajutorul cuiva (unui coleg sau chiar al profesorului) pentru mai multe amănunte și apoi exersează tipul acela de exerciții. La testul următor sigur te vei descurca mult mai bine!
Greșelile ne pot învăța de asemenea să facem alegeri mai potrivite. E clar că aici pot intra foarte multe exemple, de la activități banale – mi-am uitat abonamentul de transport în comun acasă și am primit o amendă, până la exemple privind managementul timpului, alegerea grupului de prieteni etc.
În plus, greșelile pe care le facem ne pot ajuta să îi descoperim pe cei din jurul nostru. Există multe situații în care greșim cu sau fără voie față de ceilalți, iar acestea ne pot dezvălui anumite caracteristici ale persoanelor de lângă noi pe care nu le cunoșteam înainte. Descoperim oameni buni, calzi, atenți și dornici să te ajute să depășești o situație neplăcută apărută ca urmare a unei greșeli, așa cum poți descoperi oameni drastici, aspri, și ,,neiertători”.
În final, greșelile ne atenționează să învățăm mai multe despre noi înșine, despre cum funcționăm, despre punctele slabe și sensibilitățile noastre, dar și despre cât de important este să încorporezi feedback-ul unei greșeli în acțiunile tale viitoare.
Casandra Timar-Anton, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți Cluj-Napoca