Link pagina copiat!
Tu știi cu cine stai de vorbă pe internet?
12 aprilie 2017
Performanța și competiția (I)
13 aprilie 2017

Dragi adolescenți,

Specialiștii Centrului de Resurse pentru Adolescenți din Iași au pregătit pentru voi o serie de articole care să vă ajute să fiți în siguranță pe internet. Vom povesti despre cyberlove, cyberbullying, sextortion și vom trece în revistă cateva lucruri despre site-urile periculoase.

Începem seria noastră de articole cu câteva informații generale …

 

Fii în siguranță pe internet!

 

În ultimii ani omenirea a asistat la un progres tehnologic uimitor, una din cele mai revoluţionare invenții, fiind internetul. Creşterea numărului de utilizatori de internet este exponenţială. Din 1989, populaţia planetară de utilizatori de internet crescuse de la 500 000 la mai mult de 3.2 de miliarde la finalul anului 2015 (conform unui studiu realizat de Facebook).

După cum probabil va dati seama, grupul de vârstă care manifestă cel mai crescut interes față de utilizarea internetului este reprezentat de adolescenți. Rețelele de socializare (precum Facebook, Twitter sau Snapchat) sunt extrem de populare printre adolescenți, acestea permițându-le tinerilor de azi să se exprime în moduri care până acum ne erau inaccesibile. Comunicarea instant, lipsa bariererelor de timp și spațiu, posibilitatea de a intra în contact cu sute sau chiar mii de persoane atât cunoscute, cât și necunoscute, sunt doar câteva dintre facilitățile oferite de rețelele de socializare.

În mod clar nu ne mai putem imagina viața fără internet! O dovadă a acestui lucru este faptul că una dintre pedepsele cele mai greu de îndurat pentru adolescenți este privarea de mijloacele prin care aceștia accesează internetul (fie că vorbim de smartphone, tabletă sau laptop).

Și totuși, cum devine internetul o capcană care ne poate pune în pericol siguranța? În cele ce urmează, voi detalia câteva semnale de alarmă, de care ar trebui să țineți cont pentru o experiență online lipsită de pericole:

  1. Internetul a devenit mijlocul preferat al infractorilor (inclusiv al pedofililor) de racolare a potențialelor victime – de aceea, ai grijă ce fel de informații postezi pe internet! Nu divulga online informații prea personale despre tine, pe care, în mod normal, nu le-ai spune unui străin de pe stradă (nume complet, informații despre familia ta, despre adresa la care locuiești sau ce faci în fiecare moment) – s-ar putea ca o persoană rău intenționată să se folosească de toate aceste informații pentru a-ți face rău! De asemenea, NU accepta în lista ta de prieteni persoane pe care nu le cunoști personal! Oricine își poate crea un profil fals pe internet cu scopul de a-și racola victimele.

 

  1. Odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare, a apărut o nouă formă de bullying: cyberbullying, forma cea mai gravă a acestuia fiind ceea ce specialiștii numesc Sextortion. Pe scurt, ai grijă ce fel de poze postezi sau trimiți altora în mediul online. Hakerii au existat dintotdeauna și vor continua să existe, însă anonimitatea pe care le-o oferă internetul face ca sfera lor de influență să fie mult mai extinsă. În plus, postarea sau trimiterea de poze compromițătoare (nud, semi-nud sau mai pe înțelesul tuturor.. cum nu ți-ar plăcea să te vadă părinții pe internet), te pot transforma rapid fie într-o victimă a șantajului, fie în “vedetă” fără voia ta. (Voi detalia mai pe lung acest subiect într-un articol următor).

 

  1. Cyberlove – sau o nouă dimensiune a relațiilor romantice. Oricât de minunat, de perfect ar părea omul de care te-ai îndrăgostit pe internet, realist vorbind, cunoști despre el DOAR ceea ce el te lasă să cunoști. În spatele calculatorului putem fi oricine dorim noi să fim … de aceea, uneori se poate întâmpla ca Făt-Frumos din spatele ecranului să fie de fapt un zmeu răpitor. Nu-ți da întâlnire singur/ă cu o persoană pe care ai cunoscut-o doar pe internet!

 

  1. Nu uita că tot ceea ce postezi online rămâne pentru posteritate! Gândește-te de 2 ori înainte să postezi ceva: nu puține au fost cazurile în care personalități publice au avut de suferit ca urmare a acțiunilor lor din mediul online. Tot ceea ce postezi spune de fapt ceva despre tine!

 

  1. Nu înlocui viața reală cu cea virtuală! Utilizarea în exces a internetului se poate transforma în dependență, în plus, te poți lipsi de experiențe minunate pe care nu le poți avea în mediul virtual. Ieși în oraș, fă sport, întâlnește-te cu oameni “reali” și astfel îți vei crea amintiri autentice și frumoase despre cea mai interesantă și frumoasăa perioadă a vieții: ADOLESCENȚA!

 

Ne revedem săptămâna viitoare când vom vorbi despre CYBERLOVE!

Patricia Krișan

Expert în lucrul cu adolescenții

12Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași12

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*