Fumatul a căpătat o notă cool în rândul tinerilor, cu multe mituri create în jurul său legate de socializare, de a fi de gașcă, însă puțini chiar știu la ce se expun atunci când se apucă să consume tutun. 1 din 10 fumători ocazionali (care au fumat măcar o dată în viață) riscă să se aleagă cu cancer la plămâni, iar în cazul fumătorilor înrăiți vorbim de 1 din 6 persoane expuse acestui risc. Știți care e raportul la nefumători? 1 din 75 de oameni se va îmbolnăvi de cancer la plămâni.
Cifrele adunate și prezentate de mai toți specialiștii, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în ultimii ani, arată că sunt prea puține motive să ne apucăm și, mai mult, să transformăm fumatul într-o obișnuință, echivalentul dependenței de tutun. Partea bună e că, în mare parte, e vorba de o dependență socială, indusă de exemplele din jur și de mitul propagat, inclusiv prin reclamele la țigări ani de zile, că fumatul nu e doar cool, dar ne și calmează și ne vindecă de probleme.
Haideți să aflăm mai multe despre tutun, ce conține, ce se întâmplă în corp și în minte când fumezi și care sunt riscurile pentru fumători, informații pe care e bine să le știm indiferent de ”relația” pe care o avem acum cu țigara.
Ce conține tutunul
- tutunul conține nicotină și alte aproximativ 4.000 de substanțe chimice dăunătoare, dintre care peste 43 sunt cancerigene.
- dintre acestea, cele mai de temut sunt benzopirenul, N-nitrosaminele, aldehidele, clorura de vinil, hidrocarburile aromatice (benzenul, fenolii, etc.), etilen-oxidul, arseniu, poloniu, cadmiu, crom, etc.
Efectele toxice ale tutunului
- transpiraţie, senzaţie de ameţeală, slăbiciune generală, tremurături, convulsii şi paralizie respiratorie (unele dintre ele sunt bine-cunoscute celor care trag primul fum de ţigară).
- ameţeală intensă, cu stare de vertij, de confuzie, de neclaritate mentală, de „ruptură” de lumea din jur şi „plutire între lumi”
- stare de agitaţie, de precipitare, de neîndemânare (scăpat pe jos, lovit cu uşurinţă, multe incidente în casă)
- foame intensă, parcă nimic nu satisface foamea, nevoie intensă de dulce (miere), dar care nu satisface foamea – nevoie de a ronţăi (seminţe, mere, orice).
- somn agitat, vise multe, cu teme amestecate, trezit peste noapte – cu senzaţie de foame sau dificultăţi de adormire, din cauza unei stări de agitaţie mentală intensă – ziua cu somnolenţă şi ceaţă mentală (ziua a devenit noapte, noaptea a devenit ziuă)
- dureri de cap, difuze, continue, de dimineaţă şi până seara
- secreţii nazale, ca şi cum ar începe răceala, şi stare de uscăciune a mucoaselor (buzele, nasul, ochii);
- scaune moi, multe, după fiecare masă, cu o senzaţie de slăbiciune, apărută uneori după eliminarea scaunelor. Alternativ cu perioade tip „constipaţie”, cu dificultate în eliminarea scaunului
- accentuarea răului de mişcare
- spasme musculare şi cârcei, palpitaţii şi înţepături la nivelul inimii, nevoi de a respira profund, oftat frecvent, nevoia de a trage aer în piept (aer rece, de afară)
- multe stări emoţionale, de la frică, nesiguranţă, la plutire şi beatitudine, rapid schimbătoare. Apariţia fricilor din copilărie, a fricilor economice, a fricilor legate de siguranţa şi sănătatea celor dragi.
Problemele pe care le poate provoca tutunul
- probleme respiratorii – uscăciunea mucoaselor respiratorii;
- bronşită tabagică, tuse cronică, rinită, conjunctivită, probleme ale mucoaselor bucale (herpes-uri, stomatite aftoase etc);
- probleme digestive – constipaţie, aciditate gastrică, greţuri, slăbiciune digestivă (o relaxare generală a motilităţii tractului digestiv, cu o încetinire a digestiei);
- probleme ale pielii – uscăciune, ridare, îmbătrânire precoce;
- probleme articulare (dureri, înţepeneli, deshidratare articulaţii);
- probleme circulatorii (arterita, la bărbaţi, ateroscleroză, tulburări de circulaţie periferică, tendinţă la accidente vasculare cerebrale, probleme tip cardiopatie ischemică, cu tulburări de ritm şi dureri cardiace etc);
- apariţia şi dezvoltarea celulelor canceroase în organism.
Care sunt riscurile majore asupra sănătății
- Conform OMS, tutunul este singura cauză majoră a decesului prematur în lume.
- speranța de viață a unui fumător este cu 5 – 20 de ani mai mică.
- s-a estimat că fumătorii trăiesc cu 2,5 până la 10 ani mai puțin decât nefumătorii.
- bolile cauzate de tutun omoară aproximativ 438.000 de oameni anual în Statele Unite ale Americii, aproximativ 1.205 pe zi, ceea ce o face cea mai importantă cauză a a morții care poate fi eliminată în Statele Unite.
- Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de declanșare a infarctului miocardic (atacul de cord), boli ale sistemului respirator, precum Bronhopneumonie Obstructiva Cronica (BPOC) și cancer, în special cancer la plămâni sau cancer la laringe sau gură.
- În prezent, dintre oamenii care au fumat la un moment dat orice formă de tutun, aproape unul din zece se va îmbolnăvi de cancer la plămâni. Unul din șase oameni care fumează tutun în mod curent se va îmbolnăvi de cancer la plămâni. Pentru comparație, pentru nefumători, doar unul din 75 oameni se va îmbolnăvi de cancer la plămâni.
- Apariția impotenței este cu aproape 85% mai mare la fumători decât la nefumători, fiind o cauză majoră pentru problemele cu erecția. Fumatul cauzează impotența pentru că duce, în timp, la îngustarea arterelor sangvine.
De ce fumează oamenii în ziua de azi – mituri despre tutun
- Tutunul este văzut drept „leac” împotriva durerii, atât sufleteşti cât şi fizice (ultima ţigară a condamnatului la moarte, de exemplu)
- este folosit ca simbol al emancipării (orice tânăr care fumează se simte mai „adult”) şi al libertăţii persoanei, folosit ca simbol al emancipării femeii (foarte multe femei adoptă obiceiul fumatului căutând, de fapt, propria libertate interioară)
- este utilizat pentru inducerea unei stări de calm şi a unei „pauze” binemeritate în alergătura zilei.
- este utilizat pentru accentuarea stării de atenţie şi concentrare, având un efect de relaxare asupra corpului fizic (la intelectuali, cafeaua stimulează mintea, iar tutunul relaxează corpul, astfel încât persoana poate face muncă sedentară, strict intelectuală, pentru perioade prelungite de timp)
- ajută la adaptarea în lumea artificială în care trăim – tutunul ameliorează senzaţia de foame (deşi el nu este deloc hrănitor pentru corp).