Link pagina copiat!
Bacau: Concurs Turnul Babel
27 aprilie 2017
Cum comunicăm ce ne deranjează la ceilalți fără conflicte
28 aprilie 2017

Mereu ne judecăm pe noi înșine și pe ceilalți inflexibil, în funcție de performanțe. Uităm să fim curioși și să îndrăznim să acționăm fără a judeca. O minte care judecă prea critic și inflexibil poate fi sursa problemelor emoționale precum stimă de sine scăzută, anxietate, depresie etc. De ce? Pentru că a judeca înseamnă de fapt a ne considera pe noi sau pe ceilalți mai buni sau mai răi doar în funcție de un comportament, o performanță la școală etc. Evident, aici nu este vorba despre gândirea critică, aceea care implică reflecție, evaluarea riscurilor etc, ci la acea judecată de tip alb-negru, bun-rău, care ne plasează pe fiecare la una dintre extreme.

Partea pozitivă este că această gândire de tip alb-negru poate fi înlocuită cu una sănătoasă, orientată spre curiozitatea de a înţelege cauzele comportamentelor noastre şi ale celorlalţi. A ne menține și dezvolta curiozitatea ne poate face să ne acceptăm mai ușor, să comunicăm mai eficient etc. O minte curioasă oferă o perspectivă mai echilibrată asupra situațiilor, ne facilitează înțelegerea mai detașată și profundă asupra problemelor.

Iată o diferență între cele două tipuri de gândire- cea nesănătoasă/critică și cea orientată spre curiozitate:

Situație: prietenul meu nu a răspuns la telefon toată ziua.

Gândire nesănătoasă/critică: El este o persoană groaznică pentru că a făcut acest lucru.

Gândire sănătoasă/orientată spre curiozitate: Mă întreb oare de ce a făcut asta? S-a mai întâmplat? Eu am acționat vreodată astfel? Oare ce circumstanțe pot face pe cineva să acționeze astfel? 

Realizează acest exercițiu pentru o situație prin care treci/ai trecut recent. Scrie gândurile nesănătoase care-ți vin în minte, cele care-l judecă pe celălalt, și apoi încearcă să le înlocuiești cu gânduri orientate spre înțelegerea problemei, spre curiozitate.

Amintește-ți că reflecția curioasă și contructivă este pozitivă, dar judecarea ta și a celorlalți îți aduce emoții neplăcute!

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenţi din Cluj-Napoca

 

 

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*