Mereu ne judecăm pe noi înșine și pe ceilalți inflexibil, în funcție de performanțe. Uităm să fim curioși și să îndrăznim să acționăm fără a judeca. O minte care judecă prea critic și inflexibil poate fi sursa problemelor emoționale precum stimă de sine scăzută, anxietate, depresie etc. De ce? Pentru că a judeca înseamnă de fapt a ne considera pe noi sau pe ceilalți mai buni sau mai răi doar în funcție de un comportament, o performanță la școală etc. Evident, aici nu este vorba despre gândirea critică, aceea care implică reflecție, evaluarea riscurilor etc, ci la acea judecată de tip alb-negru, bun-rău, care ne plasează pe fiecare la una dintre extreme.
Partea pozitivă este că această gândire de tip alb-negru poate fi înlocuită cu una sănătoasă, orientată spre curiozitatea de a înţelege cauzele comportamentelor noastre şi ale celorlalţi. A ne menține și dezvolta curiozitatea ne poate face să ne acceptăm mai ușor, să comunicăm mai eficient etc. O minte curioasă oferă o perspectivă mai echilibrată asupra situațiilor, ne facilitează înțelegerea mai detașată și profundă asupra problemelor.
Iată o diferență între cele două tipuri de gândire- cea nesănătoasă/critică și cea orientată spre curiozitate:
Situație: prietenul meu nu a răspuns la telefon toată ziua.
Gândire nesănătoasă/critică: El este o persoană groaznică pentru că a făcut acest lucru.
Gândire sănătoasă/orientată spre curiozitate: Mă întreb oare de ce a făcut asta? S-a mai întâmplat? Eu am acționat vreodată astfel? Oare ce circumstanțe pot face pe cineva să acționeze astfel?
Realizează acest exercițiu pentru o situație prin care treci/ai trecut recent. Scrie gândurile nesănătoase care-ți vin în minte, cele care-l judecă pe celălalt, și apoi încearcă să le înlocuiești cu gânduri orientate spre înțelegerea problemei, spre curiozitate.
Amintește-ți că reflecția curioasă și contructivă este pozitivă, dar judecarea ta și a celorlalți îți aduce emoții neplăcute!
Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenţi din Cluj-Napoca